Schaarbeek stelt heropening Franstalige gemeentescholen uit

© PhotoNews
| Voor de leerlingen van het Franstalig gemeenteonderwijs in Schaarbeek is het nog even wachten vooraleer ze opnieuw naar school kunnen.

In Schaarbeek wordt de heropening van de scholen van het Franstalig gemeenteonderwijs uitgesteld. De veiligheidsvoorschriften kunnen volgens het gemeentebestuur onvoldoende nageleefd worden. Voor het Nederlandstalig gemeenschapsonderwijs verandert er evenwel niets. Daar blijft de geplande doorstart zoals voorzien op 15 mei behouden.

Een eerste reden voor het uitstel is de definitieve versie van de checklist voor het beveiligen van de scholen die lang op zich liet wachten. “We hebben de oplijsting met de specifiek te volgen coronamaatregelen voor scholen pas gisteren in handen gekregen. Dat geeft ons vijf dagen tijd om alle schoolgebouwen klaar te krijgen voor de heropening op 18 mei. Dat is gewoon te weinig”, zegt Michel De Herde (Défi), schepen van Franstalig onderwijs.

Mondmaskers

Toch is het vooral het gebrek aan mondmaskers voor de leerlingen dat de doorslag heeft gegeven om af te wijken van de oorspronkelijk vastgelegde datum voor de doorstart. “Voor de leerkrachten en al het onderwijspersoneel beschikken we over voldoende mondmaskers. Maar voor de leerlingen zelf zijn die er nog niet. Het zou onverantwoord zijn om hen dan maandag al opnieuw naar school te sturen.” De Herde geeft toe dat in 5 van de in totaal 21 scholen van het Franstalig gemeenschapsonderwijs ook nog een paar kleine infrastructurele ingrepen moeten gebeuren. “Al heeft dat het opstartproces nooit in gedrang gebracht.”

Maar wanneer gaan de scholen dan wel weer open? Maandag zitten de vakbonden, het gemeentebestuur en het kabinet van Franstalig onderwijsminister Caroline Désir (PS) opnieuw samen. Dan wordt beslist wanneer het eerste deel van de leerlingen alsnog opnieuw les kan volgen vanop de schoolbanken.

“Dat zal ofwel dinsdag 19 mei zijn, als de mondmaskers tegen dan geleverd en verdeeld zijn, ofwel een week later op maandag 25 mei. We hopen dat de vertraging beperkt blijft tot een dag. Op die manier valt een heropening op 19 mei samen met de doorstart van de Franstalige scholen die onder het katholiek onderwijsnet vallen. Dan zou alles toch nog enigszins gestroomlijnd verlopen.”

Geen wijzigingen bij Nederlandstalig gemeenschapsonderwijs

Belangrijk is dat er voor het Nederlandstalig gemeenschapsonderwijs geen wijzigingen worden doorgevoerd. Daar blijven de scholen komende vrijdag 15 mei een dag proefdraaien, gevolgd door een evaluatie in het weekend en een definitieve doorstart op maandag 18 mei. Enkel de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar in het lager onderwijs en scholieren van het zesde middelbaar in het secundair onderwijs worden in de eerste fase van de heropstart op school verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?