Sneeuw ruimen voor de deur is verplicht

Sneeuw in Jette op 7 februari 2021: voetpaden en fietspaden worden sneeuwvrij gemaakt Sneeuw in Jette op 7 februari 2021: voetpaden en fietspaden worden sneeuwvrij gemaakt
© Ivan Put
| 7 februari 2021: voet- en fietspaden worden sneeuwvrij gemaakt in Jette.
© Ivan Put
| 7 februari 2021: voet- en fietspaden worden sneeuwvrij gemaakt in Jette.

Heeft u al een sneeuwschep in huis? In alle 19 Brusselse gemeenten is het verplicht om sneeuw te ruimen voor de eigen deur. Wie dat niet doet, riskeert in theorie een boete. Al heeft de Bruselse politie wel andere dingen aan haar hoofd.

Volgens het algemeen Brussels politiereglement moeten ondergesneeuwde trottoirs "volledig geruimd en slipvrij worden gemaakt om de veilige doorgang van voetgangers te bevorderen". Voor brede voetpaden volstaat een sneeuwvrije strook van minstens anderhalve meter breed. De eigenaar (of huurder) is hier zelf verantwoordelijk voor. Mocht een voetganger uitglijden in de sneeuw of gewond geraken, kan je namelijk aansprakelijk gesteld worden.

Wie de sneeuw niet ruimt voor zijn stoep, riskeert een GAS-boete tot 350 euro.

Zowel de politiezone Brussel-Noord als de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene kan niet bevestigen of er de voorbije dagen al zo'n boetes zijn uitgeschreven. "Onze prioriteit zijn nu de mensen zonder onderdak", zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. In de zone Montgomery, rond de gemeenten Etterbeek en de twee Woluwe's, zijn er nog geen boetes uitgeschreven.

In de zone Marlow, rond de gemeenten Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde, zijn boetes niet de bedoeling. "Dat maakt deel uit van onze wijkwerking", zegt hun woordvoerder Philip Vanhees. "We zullen misschien wel eens een opmerking maken, maar boetes gaan we er niet voor uitschrijven. Ik zag vanochtend al mensen zelf de stoep vegen of zout strooien voor hun deur. Dat zijn mensen met een grote gemeenschapszin."

Sneeuwmannen

Het is overigens ook verboden om sneeuw of ijs op te hopen in het midden van de stoep. Een sneeuwman maken, doe je dus eigenlijk best in een park. De geruimde sneeuw moet je aan de rand van het voetpad leggen, niet op de straat. Als het voetpad erg smal is, mag je de sneeuw wel op de rand van de rijweg leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?