Staking in Brusselse gevangenissen

© PhotoNews
| Archiefbeeld: de gevangenis van Vorst
Updated: 09-04-2021 - 08:36

Er wordt sinds 22 uur donderdagavond gestaakt in de Brusselse gevangenissen. Bij de ochtendshift is amper 15 procent van het personeel aan de slag gegaan. De staking is tegen personeelsgebrek en duurt tot 22 uur vrijdagavond.

Het gaat om een actie in de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael. Het personeel van de penitentiaire inrichtingen protesteert tegen onderbezetting. Volgens de vakbonden zijn er grote rekruteringsproblemen en zijn de bewakers uitgeput.

Het Gevangeniswezen betreurt de staking, en wijst er op dat er volop aanwervingen lopen voor de gevangenissen, en dat op korte termijn mensen zullen starten. Dat is ook gemeld aan de vakbonden, klinkt het. "We betreuren dat ze overgaan tot een staking ondanks de inspanningen vanuit het Gevangeniswezen," zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

De stakingsbereidheid is groot op vrijdag. Amper vijftien procent van het personeel is opgedaagd voor de ochtenddienst en er is daarom een ploeg politie-agenten aanwezig in de drie gevangenissen, bevestigt het Gevangeniswezen.

De staking heeft gevolgen voor de gedetineerden. Zij krijgen hun maaltijd, maar zullen de cel niet kunnen verlaten. Dat betekent dus geen wandeling, geen douche en geen bezoek.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?