Het Sint-Gillisvoorplein

| Het Sint-Gillisvoorplein.

Tijdelijk alcoholverbod ingevoerd in een hoop centrumstraten Sint-Gillis

JB
© BRUZZ
22/06/2023

Burgemeester van Sint-Gillis Jean Spinette (PS) gaat de overlast in het centrum van de gemeente bestrijden met een alcoholverbod op het Sint-Gillisvoorplein, in een aantal omliggende straten en ook op het Betlehemplein. De maatregel gaat vandaag in en vervalt aan het einde van de zomer.

Op sociale media legt Spinette uit dat de maatregel voortvloeit uit klachten van en gesprekken met bewoners, handelaars, maatschappelijk werkers en agenten die gevolgen van drugs- en alcoholoverlast in Sint-Gillis ondervinden.

“Die problematiek staat een gedeelde openbare ruimte voor alle burgers in de weg”, schrijft de socialistische burgemeester. “In het bijzonder voor spelende kinderen, vrouwen die lastiggevallen worden en kwetsbare profielen zoals ouderen en mensen zonder dak boven hun hoofd.”

'We moeten opnieuw een kader scheppen zodat de openbare ruimte met iedereen wordt gedeeld, vooral met de meest kwetsbaren'

Jean Spinette (PS), burgemeester van Sint-Gillis

Naast een tijdelijk alcoholverbod op enkele pleinen en in een vijftiental straten zet de gemeente ook in op “veel extra agenten” en ook straathoekwerkers in en rond de perimeter waar het alcoholverbod van kracht is.

Veiligheidsplan

“Om ongeregeldheden en straatcriminaliteit doeltreffender te bestrijden, voert de politiezone Brussel-Zuid tot 11 september een veiligheidsplan uit dat erop gericht is verstoringen van de openbare orde en straatcriminaliteit aanzienlijk terug te dringen”, aldus de burgemeester.

Mensen die daar nood aan hebben, kunnen tegelijkertijd een extra beroep doen op straathoekwerkers en het OCWM, belooft Spinette. Concreet gaat het over psychosociale opvolging en “begeleiding en ondersteuning in het zorgproces”.

Daarnaast lanceert Sint-Gillis ook een sensibiliseringscampagne met het oog op uitbaters “de best mogelijke ondersteuning te bieden op het vlak van hun commercieel aanbod en het beheer van hun cliënteel”, klinkt het.

'Legitieme verwachtingen'

"Onze actie bestaat uit twee delen: een sociaal deel om de slachtoffers van alcohol te helpen, en een veiligheidsdeel voor de slachtoffers van alcoholgerelateerd geweld", besluit Spinette.

"We moeten opnieuw een kader scheppen zodat de openbare ruimte met iedereen wordt gedeeld, vooral met de meest kwetsbaren. De mensen hebben legitieme verwachtingen wat dit betreft."

Op deze plaatsen gaat het alcoholverbod vanaf vandaag in: het Sint-Gillisvoorplein, het Marie-Jansonplein, de Moskoustraat, het Dillensplein, de Henri Jasparlaan, de Hallepoortlaan (tussen de César Depaepestraat en de Henri Jasparlaan), de Waterloolaan (vanaf het kruispunt van de Hallepoort tot aan het Sint-Gillisvoorplein), le Petit Parvis, de Sint-Gilliskerkstraat, het begin van de Vanderschrickstraat (tussen de Waterloolaan en de Jean Volderslaan), de Jean Volderslaan, de César Depaepestraat, het Betlehemplein, en de Vanderschrick- en Germeauparken.

"Wees gerust", zegt Spinette in La Dernière Heure. "We gaan niet iedereen aanhouden die een pintje drinkt." Het plan focust vooral op het aan banden leggen van overmatig alcoholgebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni