Intrafamiliaal geweld familiaal geweld huiselijk geweld

| Beeld ter illustratie.

Twee slachtoffers van huiselijk geweld onder bescherming van mobiel alarm in Brussel

AD
© BRUZZ
14/08/2023

Sinds het Mobiel Stalkingsalarm (MSA) in februari in gebruik werd genomen door de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene, zijn er twee slachtoffers van huiselijk geweld die onder toezicht staan van het systeem. Dat schrijft La Capitale en bevestigt de politiezone ook aan BRUZZ.

Met zo’n mobiel alarm kunnen slachtoffers van extreem intrafamiliaal geweld met één druk op de knop de politiediensten verwittigen wanneer zij belaagd worden.

De politiezone beschikt over 150 exemplaren, waarvan er sinds februari twee zijn uitgedeeld. "Eén alarm werd reeds geactiveerd, maar op een locatie die zich buiten onze politiezone bevond”, aldus een woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. “De interventie werd tot een goed einde gebracht door onze collega’s.”

Volgens Riet Verstraeten, hoofdinspecteur van de cel Intrafamiliaal Geweld (IFG) krijgen de politiediensten tegenwoordig meer oproepen in het kader van intrafamiliaal geweld dan vroeger, gemiddeld tien tot twaalf per dag. "Al betekent dat niet automatisch dat er ook meer incidenten zijn, aangezien er altijd een onderrapportage is", aldus Verstraeten in La Capitale.

Onopgemerkt politie verwittigen

Het mobiel alarm is een klein zendertje dat onopvallend kan worden vastgemaakt aan een broekriem of beha-bandje. Zo kunnen slachtoffers die zich onveilig voelen het alarm discreet activeren.

Vervolgens krijgt het Communicatie- en Informatiecentrum van de politie een oproep binnen via de app 112, de officiële app voor Belgische hulpdiensten. Slachtoffers hoeven dus geen gsm of smartphone te gebruiken om de politie te verwittigen. De app geeft ook de live locatie van het slachtoffer weer, tot twee uur nadat het alarm geactiveerd werd. Bedoeling is dat de interventiediensten minder dan tien minuten na het indrukken van de knop ter plaatse zijn.

Het mobiel stalkingalarm werd in 2019 voor het eerst in Gent uitgetest. Daar kon de politie al in meer dan dertig levensbedreigende situaties tussenbeide komen. Omdat de resultaten zo bemoedigend waren, werd het systeem afgelopen jaar uitgebreid naar Oost- en West-Vlaanderen. De politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de eerste die het systeem in gebruik heeft genomen.

Wie komt in aanmerking?

Niet iedereen komt in aanmerking voor zo’n mobiel alarm. De zaak moet altijd aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag het slachtoffer geen contact meer hebben met de dader en mogen ze ook niet meer onder hetzelfde dak wonen. Alleen de officier van justitie kan beslissen om een slachtoffer van intrafamiliaal geweld van zo’n mobiel alarm te voorzien.

Slachtoffers kunnen negen maanden gebruik maken van de knop, maar telkens als het alarm geactiveerd wordt, wordt die termijn verlengd. “Een knop wordt nooit ingetrokken zonder dat de huidige situatie bekend is. Elke maand wordt er contact opgenomen met het slachtoffer", aldus nog de hoofdinspecteur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni