UZ Brussel opent drive-in-tent om patiënten te screenen op covid-19

© PhotoNews
| UZ Brussel in Jette

Wie naar het ziekenhuis moet voor een geplande afspraak of medisch onderzoek, wordt in het UZ Brussel vooraf getest op het coronavirus. Dat gebeurt al enkele weken, maar het UZ Brussel verplaatst die screenings nu naar een tent op de parking. De drive-in geldt wel enkel voor patiënten die sowieso in het ziekenhuis moeten zijn.

Het nieuwe systeem moet het sneller maken om alle patiënten te testen, zonder dat zij eerst naar een parkeerplek moeten zoeken.

"De patiënt komt twee dagen voor de opname of ingreep op de drive-in voor de test, meldt zich op het afgesproken uur en blijft in de wagen zitten", zegt woordvoerster Gina Volckaert van het UZ. "Ook wie met het openbaar vervoer of de fiets naar het ziekenhuis komt voor deze test, kan op deze locatie terecht."

Het resultaat is de dag nadien bekend. Het zal bepalen in welke zone (covid-19 of niet) de patiënt wordt opgenomen en of de geplande afspraak of ingreep nog kan doorgaan. "Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis een veilige omgeving blijft voor patiënten en medewerkers", klinkt het.

Elke dag zullen zo'n honderd patiënten via de drive-in getest worden.

Lichte stijging

In het UZ Brussel worden momenteel 25 covid-19-patiënten verzorgd, vijf van hen verblijven op de dienst Intensieve Zorgen. "Na de daling tot 16 patiënten in deze zone vorige week, zijn er de afgelopen dagen opnieuw een aantal bijgekomen", zegt Volckaert.

Sinds het begin van de pandemie werden in het UZ Brussel in totaal 456 bevestigde COVID-19 patiënten opgenomen. Daarvan hebben intussen 356 het ziekenhuis verlaten en 72 zijn overleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?