Vakbond wil actie na nieuw werfongeval met buitenlandse arbeiders

© KH/BRUZZ

Het dodelijke arbeidsongeval van deze woensdag in Sint-Gillis is al het derde ernstige ongeluk met buitenlandse werknemers op een bouwwerf in ons land in amper enkele maanden tijd. Dat zegt de christelijke vakbond ACVBIE. De vakbond wil dat minister van Werk Pierre-Yves Dermagne concrete maatregelen neemt "om deze plaag een halt toe te roepen". "Dit moet ophouden," klinkt het.

Bij de instorting op een werf aan de Waterloosesteenweg in Sint-Gillis kwam woensdagochtend één arbeider om het leven en raakten drie anderen gewond. Volgens ACVBIE gaat het om Roemeense bouwvakkers en doet de tragedie denken aan andere recente ongevallen in Antwerpen en Charleroi.

Om dergelijke ongevallen te voorkomen doet de vakbond enkele voorstellen die op nationaal en Europees vlak zouden moeten ingevoerd. Zo pleit de vakorganisatie onder meer voor een beperkte keten van onderaannemers, een striktere controle van de reglementering inzake detachering, een minimale kennis van de voertaal op de werf en een versterking van de inspectiediensten.

In juni kwamen nog vijf arbeiders om het leven bij de instorting van een school in aanbouw in Antwerpen. Naar aanleiding van het drama riepen de vakbonden toen op om meer werk te maken van veiligheid op bouwwerven en drongen ze aan op een onderhoud met minister Dermagne. Bij Dermagne klonk het na afloop dat de veiligheid van iedereen op bouwwerven gegarandeerd moet zijn, ook voor gedetacheerde werknemers, en dat er een stappenplan zou worden opgesteld om iets aan die problemen te doen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?