Verfvandalisme in Vorst en Ukkel: 'Al 23 fietsboxen besmeurd in drie maanden'

MVDH, NLS
© BRUZZ
04/12/2023

In Vorst is een vandaal aan het werk die met verf tekeergaat op fietsboxen, brievenbussen en ander straatmeubilair. Volgens het gemeentebestuur van Ukkel en de politiezone Marlow gaat het mogelijk om een man met psychische problemen die ook in hun gemeente toesloeg.

"Voor de tweede keer in een maand tijd is onze fietsbox bespoten met verf," klaagt een inwoner van Vorst maandag op X, voorheen Twitter. "Eerst werden onze fietsen geel gespoten en nu roze." De man is niet het enige slachtoffer: Parking.brussels telde sinds oktober al 23 gevallen van dergelijk vandalisme tegen fietsboxen in Vorst en Ukkel.

"Dit is duidelijk met kwaad opzet," stelt woordvoerder Pierre Vassart van Parking.brussels aan BRUZZ. "Sommige fietsenstallingen zijn al meermaals een doelwit geweest. Volgens ons maakt de dader gebruik van de gaten in de fietsboxen om met een spuit verf op de fietsen te spuiten."

Vorst heeft de dader nog niet gepakt en van het motief heeft Vassart geen idee. "Wij sporen de slachtoffers nu vooral aan om een klacht in te dienen bij de politie. Ondertussen zoeken we zelf naar een oplossing om de fietsen te beschermen met bijvoorbeeld plexiglas."

Burgemeester van Vorst Mariam El Hamidine (Ecolo) laat weten op de hoogte te zijn van het probleem. "Naast fietsboxen werden de voorbije maand ook al elektriciteitskasten en brievenbussen gevandaliseerd in onze gemeente. Dit is echt niet normaal. De politie en gemeenschapswachten zijn op de hoogte en zijn zeer waakzaam."

Dader geïdentificeerd

Ook in Ukkel waren de afgelopen maanden meerdere gevallen van gelijkaardig vandalisme, zo bevestigen het kabinet van burgemeester Boris Dilliès (MR) en de politiezone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem). "Het gaat eveneens om iemand die fietsboxen en ander straatmeubilair bekladt met verf," klinkt het op het kabinet.

Daar werd wel iemand opgepakt. "Er is een verdachte geïdentificeerd op ons grondgebied, een man met psychiatrische problemen. Hij sloeg vooral toe in de omgeving van de Vanderkindere-wijk, dicht bij de grens met Vorst. Mogelijk heeft die gemeente te maken met dezelfde dader."

Dat vermoedt ook de politie. "We hebben hem al meermaals opgepakt," legt Laurent Masset, woordvoerder van de politiezone Marlow, uit. "Maar ofwel laat het parket hem vrij, ofwel vertrekt hij uit de psychiatrische instellingen waarnaartoe hij wordt doorverwezen. Voorlopig is er nog geen oplossing in zicht, buiten het uitschrijven van boetes indien we hem betrappen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie