Verlichting Fontainaspark al maanden stuk door vandalisme

© Bart Dewaele
| Het Fontainaspark in het stadscentrum

Buurtbewoners van het Fontainaspark in Brussel zijn niet te spreken over de vernieling van lantaarnpalen in het park. "De pas gerenoveerde installaties zijn al bijna een jaar vernield. We durven niet meer in het park." Het kan nog even duren voor de verlichting hersteld kan worden, waarschuwt netbeheerder Sibelga.

De buurt rond het Fontainaspark in hartje Brussel wordt al langer geteisterd door vandalisme. Volgens buurtbewoners werkt een gebrek aan verlichting een onveiligheidsgevoel in de hand. "Sinds maart vorig jaar is de grote meerderheid van de verlichtingspalen in het Fontainaspark vernield," aldus een van hen aan BRUZZ. "Eind vorig jaar zijn er nog veel meer lichten vernield."

Het stadsbestuur werd meermaals op de hoogte gebracht door inwoners van de wijk. "Daar beweren ze dat de vernielingen tijdens Oudejaarsnacht zijn aangebracht, maar dat klopt niet, de situatie sleept al bijna een jaar aan. Het geprezen park is een donkere plek geworden waar weinigen nog door durven na zonsondergang."

Burgemeester Philippe Close (PS), bevoegd voor de veiligheid in de stad, zegt via zijn woordvoerster op de hoogte te zijn van de problematiek. Er is aan stadswachten gevraagd om een oogje in het zeil te houden.

vernielde_lantaarnpaal.jpeg
© Pieter Van Wolvelaer
| In het park zijn heel wat lantaarnpalen vernield

De lantaarnpalen zelf vallen onder de bevoegdheid van distributienetbeheerder Sibelga, leert een telefoontje met communicatieverantwoordelijke Charles TiƩtard. "Onze diensten zijn al verschillende keren uitgerukt voor herstellingen na vernielingen. In november 2020 al, maar ook in februari vorig jaar hebben we een hele reeks palen hersteld."

In augustus kreeg Sibelga opnieuw melding dat de lampen defect waren, maar op een spoedig herstel moeten buurtbewoners deze keer niet hopen. "De prijzen voor de juiste onderdelen rijzen de pan uit door de coronapandemie en ook de leveringstijden scheren hoge toppen. Waar het vroeger vier of vijf maanden duurde om zo'n lantaarn te herstellen, moeten we nu ongeveer een jaar wachten."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?