(Archief) Aan het UZ Brussel vond een eerbetoon plaats van politiezone Noord aan Jason P., de collega van de betreurde Thomas M., die de aanval overleefde.

Mesaanval politie Schaarbeek: slachtoffers en nabestaanden krijgen versnelde financiële hulp

© Belga
22/02/2023

De mesaanval op twee agenten van de politiezone Brussel Noord op 10 november 2022 in Schaarbeek, waarbij politieman Thomas Monjoie om het leven kwam en zijn collega ernstig gewond raakte, zal wat betreft de hulp aan slachtoffers en nabestaanden dezelfde regeling krijgen zoals geldt voor daden van terrorisme. De federale regering heeft daarvoor vorige vrijdag een koninklijk besluit van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne goedgekeurd.

Door die regeling krijgen de slachtoffers en nabestaanden sneller een vergoeding via de commissie voor slachtofferhulp, zonder dat het resultaat van het proces afgewacht moet worden.

In november 2022 kwam politieagent Thomas Monjoie om het leven bij een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent raakte gewond.

"Politiemensen staan elke dag in de frontlinie om onze veiligheid te garanderen. Wie de politie viseert vanwege de functie die zij uitoefenen, valt daarmee de hele samenleving aan. Daarom is het als samenleving onze plicht om ons solidair op te stellen met de slachtoffers, hun familieleden en nabestaanden", zegt minister van Justitie Van Quickenborne.

Volgens de Open VLD-minister heeft de regering daarom beslist om versnelde financiële hulp mogelijk te maken voor de slachtoffers en nabestaanden.

Hierdoor kunnen slachtoffers en nabestaanden sneller beroep doen op een uitgebreide tussenkomst door de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en occasionele redders, zonder de uitkomst van een strafproces af te wachten.

Het verschil met de klassieke procedure voor de Commissie voor financiële hulp is dat er geen vonnis van de rechtbank nodig is om van de financiële ondersteuning te kunnen genieten. Men hoeft evenmin te wachten op een onderzoek naar de financiële toestand van de dader om vergoed te worden voor de gemaakte medische en psychologische kosten.

"Door deze regeling maken we het mogelijk dat slachtoffers en nabestaanden sneller financiële hulp krijgen, ongeacht of er een vonnis is, de dader de kosten kan betalen en de verdere uitkomst van het gerechtelijk onderzoek", besluit Van Quickenborne.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni