Vier lockdownfeestjes stilgelegd in één nacht

© shutterstock
| Ook familiebijeenkomsten met meer dan vier personen zijn verboden.

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier feestjes stilgelegd met telkens vijf tot tien aanwezigen. Dat is in de strijd met de coronamaatregelen, dus alle aanwezigen kregen een boete. Ook in de politiezone Montgomery moesten twee feestjes worden stilgelegd dit weekend. In de andere politiezones bleef het rustig.

"Het gaat om feestjes met de nadruk op '-tjes'", zegt politiecommissaris Olivier Slosse van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene. "Er waren telkens vijf tot tien personen aanwezig." Eén feest vond plaats in een hotel, een ander in een afgehuurde Airbnb en tenslotte nog twee in een privéappartement. In totaal waren 26 personen betrokken: één feestje telde tien personen, de drie anderen elk vijf à zes.

"Het gaat om een fenomeen dat aanwezig blijft, maar we kunnen niet spreken van een duidelijke toename of afname in vergelijking met de vorige weken", zegt Slosse. In de nacht van zondag op maandag stelde de politie geen feestjes vast.

Er was die nacht wel één feestje in de politiezone Montgomery, die de gemeenten Etterbeek en de Woluwe's omvat. Vrijdagavond was daar ook al één feestje stilgelegd. "Het gaat om twee heel kleine gevallen met minder dan tien personen die eerder toevallig samenkwamen", zegt woordvoerder Wout Monteyne van de politiezone. De afgelopen weken zijn er weinig grote bijeenkomsten in hun zone geweest, zegt Monteyne.

Rest van Brussel rustig

In de andere Brusselse politiezones was geen sprake van grote bijeenkomsten tijdens het voorbije weekend. De politiezone Brussel-Zuid stelde sinds de start van de tweede lockdown eind oktober nog maar twee feestjes vast in hun gemeenten en nooit met meer dan tien aanwezigen. In de zone Brussel-West "verschillen de cijfers van week tot week", aldus woordvoerster Caroline Vervaet, maar dit weekend werd nergens een bijeenkomst of samenscholing opgemerkt. Hetzelfde geldt voor de zone Brussel-Noord.

Ook in Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde klonk dit weekend geen feestgedruis, zegt politiewoordvoerder Philip Vanhees van de zone Marlow. "Het laatste feestje dat we hebben stilgelegd, dateert van een tiental dagen geleden. Het ging om zeven volwassenen die niet georganiseerd waren samengekomen, maar wel met te veel in één ruimte waren", zegt Vanhees. "In vergelijking met de eerste golf krijgen we nu veel minder telefoontjes van burgers die elkaar verklikken of ons zeggen dat er meer lawaai is in hun buurt."

Hoge boetes

Afgelopen weekend legde de politie in Antwerpen een hele reeks lockdownfeestjes stil, met in totaal meer dan 40 betrokkenen. Het Antwerps parket waarschuwde dat de aanwezigen boetes tot wel 4.000 euro riskeerden en celstraffen van acht dagen of meer. In Brussel kan het parket daar voorlopig niets over kwijt.

"De vervolging hangt telkens af van de situatie", zegt parketwoordvoerster Sarah Durant. "Als het gaat om een eerste inbreuk, stellen we aanwezigen een minnelijke schikking van 250 euro voor en de organisator van het feestje een minnelijke schikking van 750 euro. Wie die niet betaalt, kunnen we dan dagvaarden voor de rechtbank." De boetes en straffen kunnen wel sterk oplopen als het om meerdere inbreuken of recidive gaat.

"Boetes zoals in Antwerpen zijn ook mogelijk in Brussel", benadrukt commissaris Slosse van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. "Die procedure wordt toegepast bij recidive", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?