Vijf personen naar ziekenhuis bij twee CO-intoxicaties in Jette en Koekelberg

© Peter Dhondt-BRUZZ

De Brusselse brandweer is dinsdag twee maal moeten uitrukken voor een CO-intoxicatie, éénmaal in Koekelberg en éénmaal in Jette. In totaal moesten vijf personen overgebracht worden naar het ziekenhuis, al verkeerde niemand in levensgevaar. Dat meldt de Brusselse brandweer.

De eerste interventie vond omstreeks 11.45 uur plaats in de Emile Sergijselsstraat in Koekelberg, waar een vrouw een ziekenwagen vroeg omdat ze zich onwel voelde. Bij aankomst ging de CO-melder van de ambulanciers meteen af, waarna de brandweer werd opgeroepen. Het slachtoffer had net een bad genomen en de oorzaak van de CO-intoxicatie bleek een slechte afvoer van de verwarmingsgassen van de waterboiler en een gebrekkige ventilatie te zijn. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis terwijl Sibelga de boiler verzegelde.

Omstreeks 17 uur werden de hulpdiensten opgeroepen naar de Bonaventurestraat in Jette, waar een vrouw en haar drie kinderen meldden dat ze al een week last hadden van hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Ter plekke stelden de brandweerlui een lage CO-concentratie vast, veroorzaakt door de boiler die zowel voor de verwarming als het warm water zorgde.

"Ook een langdurige blootstelling aan relatief lage waarden is gevaarlijk voor de gezondheid", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "De vrouw in kwestie, haar enkele maanden oude baby, haar 8-jarige dochter, haar 16-jarige dochter en een vriendin van die laatste werden overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeerden niet in levensgevaar. De boiler werd verzegeld."

"We benadrukken nogmaals het belang van het plaatsen van een conform apparaat door een erkende technieker, een regelmatig onderhoud en verplichte controle door een bevoegde persoon en het voorzien van ventilatie en aanbrengen van verse lucht", zegt de brandweerwoordvoerder. "Een goede afvoer van de verbrandingsgassen is ook primordiaal."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?