© BRUZZ | Schade aan het gebouw van de European External Action Service in de Wetstraat na de coronabetoging van 23 januari 2021.

Voor tienduizenden euro's schade aan straatmeubilair: 'Frustrerend en ontmoedigend'

© BRUZZ
24/01/2022
Updated: 24/01/2022 15.14u

De coronabetoging zondag is sterk uit de hand gelopen. Relschoppers hebben in de Europese wijk een spoor van vernieling achtergelaten. Volgens Brussel Mobiliteit is er voor tienduizenden euro's schade aan het straatmeubilair en kan de schadebegroting nog oplopen tot meer dan 100.000 euro.

Vooral aan het gebouw van de European External Action Service (EEAS) in de Wetstraat en vlakbij het Jubelpark is de schade groot. De relschoppers sloegen meerdere ruiten in, onder andere van een broodjeszaak. Ze trokken verkeersborden uit de grond en gooiden met elektrische steps. Ook in het Jubelpark zelf bleef een ravage achter.

Ook het openbaar domein werd beschadigd. "Wij hebben gisterenavond en deze ochtend het traject van de betoging gevolgd en hebben op die manier een inspectie gedaan,” zegt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit, verantwoordelijk voor onder meer openbare verlichting, signalisatie, vuilnisbakken, zitbanken, stoepen en paaltjes. Volgens Paemen gaat het zeker om tienduizenden euro's schade aan deze zaken, “en dat kan misschien nog oplopen tot honderdduizend of meer.”

Lees verder onder de fotoreeks

Onder meer paaltjes werden uit de grond gerukt of scheefgeslagen, stenen werden uit de stoep getrokken en er werd signalisatie en verlichting kapotgemaakt. “Vooral verkeerslichten en straatverlichting zullen we zo snel mogelijk laten herstellen omdat die enorm belangrijk zijn voor de openbare veiligheid."

Het is volgens Paemen “frustrerend en ontmoedigend” dat de brokken steeds in Brussel opnieuw gelijmd moeten worden. “Daaruit blijkt bijzonder veel gebrek aan respect voor de openbare ruimte. Op de coronabetoging zag ik veel mensen schuld leggen bij de overheid, maar ze vergeten dat het ook de overheid is die nu moet opdraaien voor de schade, en dat is geld dat niet naar andere dingen kan gaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie