Werf blijft dicht na dodelijk arbeidsongeval: 'Zeer hoge borgsom'

© BRUZZ
| Op deze werf in de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde kwamen twee bouwvakkers om het leven.

De bouwwerf in de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde, waar maandag twee arbeiders om het leven kwamen, blijft voorlopig nog gesloten. “We eisen garanties wat de veiligheid van de arbeiders betreft”, zegt Fabrizio Antioco van het Brusselse arbeidsauditoraat. “Daarnaast zal er ook een zéér hoge borgsom moeten worden betaald vooraleer de werf terug open kan.”

Het dodelijke arbeidsongeval wordt uitvoerig onderzocht door het Brusselse arbeidsauditoraat. “Momenteel worden de nodige documenten en informatie nog verzameld”, legt de woordvoerder uit. “Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de omstandigheden van het ongeval en de eventuele verantwoordelijken. Het onderzoek is lopende.”

Intussen ligt de bouwwerf al bijna een week stil en het ziet er niet naar uit dat de werkzaamheden eerstdaags zullen kunnen hervatten. “We willen garanties dat de veiligheid van de arbeiders gewaarborgd is”, gaat Antioco verder. “Zonder duidelijkheid daaromtrent zal de werf niet openen. Daarnaast zal er ook een financiële waarborg nodig zijn.”

'Sector moet worden wakkergeschud'

Volgens bronnen binnen het arbeidsauditoraat gaat het om een van de hoogste financiële waarborgen van de laatste twee decennia. “Wat er maandag gebeurd is, is zeer erg”, klinkt het in de wandelgangen. “De sector moet worden wakker geschud.” Vandaag raakte nog bekend dat er in 2022 al zes dodelijke ongevallen zijn gebeurd op bouwwerven in Brussel. Dat zijn er meer dan in de voorgaande vier jaar samen.

Maandag kwamen twee arbeiders om het leven op een van de werven aan de oude AXA-kantoren in Watermaal-Bosvoorde nadat ze een betonnen plaat op zich kregen. Woensdag raakte ook nog een arbeider levensgevaarlijk gewond toen hij op een werf op het Sint-Goedeleplein in Brussel een val van drie meter maakte.

Vakbond ACV wijst er ondertussen op dat het hier nog om een werkgever ging die wel veel aandacht aan veiligheid en opleidingen schenkt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?