102 verdachte vzw's in Molenbeek: 'Gebrek aan administratieve controle in het verleden'

GR
© BRUZZ
03/03/2017
Ook in:
nl fr

Uit de eerste resultaten van een jaar Kanaalplan blijkt dat 144 vzw’s in de politiezone Brussel-West linken hebben met gewelddadig terrorisme of radicalisme. “Maar Molenbeek is met 102 verdachte vzw's geen specifiek probleem”, aldus korpschef Johan De Becker. " Ik ben ervan overtuigd dat wanneer het onderzoek zich uitbreidt naar de andere gemeenten van het Kanaalplan dezelfde bevindingen naar boven zullen komen."

Twee jaar geleden lanceerde procureur-generaal Johan Delmulle al het BELFI-plan. Daarmee werd een eerste stap gezet in de strijd tegen frauduleuze vzw’s die geld ronselen om onder meer Syriëstrijders te financieren.

Na de aanslagen van 22 maart vorig jaar werd dit project ondergebracht in het Kanaalplan. Net als het BELFI-plan, besteedt ook het Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aandacht aan de opsporing van vzw's met foute bedoelingen.

De politiezone Brussel-West was als eerste aan de beurt. Om te weten te komen welke vzw’s zich bezighouden met illegale activiteiten, maakte de politie gebruik van de Kruispuntdatabank. “Via de Kruispuntdatabank voor ondernemingen beschikten wij over een lijst met daarop alle vzw’s die actief waren op ons grondgebied. De namen op die lijst hebben wij vervolgens door de politionele gegevensdatabank gehaald. Daaruit bleek dat er voor leden van 144 van de in totaal 3.308 vzw’s in de politiezone Brussel-West linken waren met gewelddadig terrorisme of radicalisme", zegt korpschef Johan De Becker.

Theehuizen en sportcentra
"Het gaat daarbij onder andere om theehuizen, sportcentra en instellingen die zich zogezegd bezighouden met de integratie van jongeren in de maatschappij", vervolgt De Becker. Hij is in de eerste plaats verbaasd over het grote aantal vzw’s. “In Molenbeek alleen al zijn er 1.600 geregistreerd, op een bevolking van 95.000 mensen."

Dat getal moet evenwel gerelativeerd worden, want na onderzoek bleek dat 400 daarvan niet meer actief waren. "Voor deze organisaties hebben wij een aanvraag tot schrapping ingediend. Voor de andere vzw’s gingen we langs met een vragenlijst die ons meer informatie moest bezorgen over de werking van sommige verdachte organisaties”, zo gaat De Becker verder.

“Niet alleen bleek dat 74 vzw’s gelieerd konden worden aan terrorisme of andere criminele activiteiten. Bij heel wat andere ondernemingen schortte er iets op administratief vlak. Die verenigingen gaven we de kans zo snel mogelijk schone kuis te houden. Voor alle andere gevallen werd een proces-verbaal opgesteld.”

'Zelfde bevindingen in andere gemeenten'
Van de 144 verdachte vzw’s liggen er 102 op het grondgebied van Molenbeek. Toch ziet De Becker in Molenbeek geen specifiek probleem. "Molenbeek is met 102 verdachte vzw's geen specifiek probleem. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer het onderzoek zich uitbreidt naar de andere gemeenten van het Kanaalplan dezelfde bevindingen naar boven zullen komen. Dit hoge aantal zegt wel voor het totale gebrek aan administratieve controle in het verleden.”

Een ander terugkerend fenomeen is domiciliefraude. Zo stelden wijkagenten vast dat een groot deel van de mensen die zich registreerden op het adres van de vzw’s daar na een paar weken al niet meer woonden. “Op 8.000 controles waren 1.000 eigenaars van woningen en appartementen al na een paar weken met de noorderzon verdwenen. Vermoedelijk hadden deze mensen een vals adres nodig omwille van sociale voordelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni