Bewoonster Varkensmarkt wil klacht indienen na hardhandige fouillage

SG
© BRUZZ
06/04/2020

Een bewoonster van de Varkensmarkt wil klacht indienen bij het Comité P, nadat ze door vier politieagentes hardhandig werd gefouilleerd toen ze terugkwam met haar boodschappen. De vrouw in kwestie zegt dat ze niets fout heeft gedaan maar is nu bang dat ze besmet is met het coronavirus. "In coronatijden voelt die fysieke agressie als een aanranding."

Het incident deed zich vrijdagavond voor op de Varkensmarkt. De vrouw, die anoniem wenst te blijven, getuigt: “Ik was boodschappen gaan doen en kwam net aan in mijn straat, toen ik twee politievrouwen een man zag uitschelden voor imbécile. De man zit elke dag onder dezelfde boom en doet geen vlieg kwaad. De hele buurt kent hem. Een man aan de overkant van de straat bleef staan om te kijken wat er gebeurde en ook hij kreeg de volle laag. De twee politieagentes stonden te roepen en te tieren en dreigden met een boete.”

“Daarna stapten de agentes terug in hun voertuig," vervolgt de vrouw. "Ik wandelde naar mijn voordeur en moest langs die politieauto. Ik maakte een handgebaar à la “restez zen” omdat ik echt niet akkoord ging met hun agressieve manier van handelen. De twee agentes vlogen uit hun auto en gingen totaal over de rooie. Ze schreeuwden dat ik niets wist van wat ze elke dag meemaakten. Ik antwoordde daarop dat dat nog steeds geen reden was om zo agressief de hele buurt uit te schelden. Op dat moment hingen er al veel buren uit hun raam en voetgangers bleven staan, gealarmeerd door het geschreeuw.”

Angst voor fysiek contact

Volgens de vrouw begonnen de twee agentes daarna te dreigen met een boete: “Ze wilden mijn identiteitskaart. Ik vertelde hen dat ik niets fout had gedaan en graag naar huis wilde, wat letterlijk een paar meter verder is. Toen werd ik hardhandig tegen een gesloten gevel geduwd. Ik was in paniek, want ik doe al weken extreme inspanningen om niet dichter te komen bij mensen dan de voorwaarden het toelaten. De agentes duwden en trokken, er kwam zelfs versterking van twee andere politievrouwen.”

“Uiteindelijk hebben ze door mijn handtas gerommeld, mijn identiteitskaart afgepakt en wat later teruggegeven. Ik voelde mij compleet machteloos en ben heel bang dat ik het virus nu zelf heb opgelopen. Ik begrijp de moeilijke positie waarin de politie zich deze dagen bevindt, maar overwerkte politiemensen zijn een écht gevaar om op dit moment op de bevolking los te laten. Ik heb een mail verstuurd naar het kabinet van Brussels Burgemeester Philippe Close (PS) en naar het hoofd van de Politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Als ik daar geen antwoord op krijg, dien ik klacht in."

"In deze tijden voelt die fysieke agressie net aan als een soort van aanranding", zegt de vrouw. "Ik heb me na de controle vijf keer gedoucht.”

'Gênant politieoptreden'

Een ooggetuige, die ook anoniem wenst te blijven, bevestigt: “Ik was in mijn appartement en hoorde getier op straat. Toen ik mijn raam opende zag ik de politie een man uitschelden die onder een boom zat. Wat later gingen de agenten naar hun voertuig, toen één van onze buurtbewoners langs hen passeerde en één of ander handgebaar deed."

"De agenten begonnen tegen haar te schreeuwen, en ik wilde naar beneden gaan om te gaan helpen. Toen ik beneden kwam was de vrouw al tegen een muur geduwd. Mijn vrouw en omstaanders hebben het incident gefilmd. Het is echt gênant om te zien hoe de politie op zo een manier optreedt. Je kunt als agent iemand toch niet zomaar beginnen uitschelden?"

Proces-verbaal

De politie bevestigt dat er zich een incident heeft voorgedaan: “Het gebeurde tijdens een routinecontrole op het naleven van de coronamaatregelen,” vertelt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politie Brussel-Hoofdstad Elsene.

“De vrouw in kwestie had opmerkingen over de controle. Toen haar identiteitskaart werd gevraagd wilde ze die niet afstaan. We hebben haar tijdelijk weerhouden zodat we haar identiteitskaart konden bekijken. Er werd ook een PV opgesteld.”

‘Wees verdraagzaam’

"Over concrete incidenten tussen burger en politie wil ik mij niet uitspreken,” vertelt crisispsycholoog en psychotrauma-therapeut Erik De Soir. “Wat wel kan vastgesteld worden is dat de politie in grootsteden met een zeer hoge werkdruk zit. Gewoon politiewerk vervalt niet omdat het coronavirus in ons land is.”

“Daarbij gaat het ook om een nieuwe situatie,” vervolgt De Soir. “De maatregelen over wat wel en niet mag zijn niet altijd even duidelijk. Daarmee wil ik niet beweren dat dit noodzakelijk slecht is, maar het kan wel een gevoel van onmacht creëren bij zowel politie als burger.”

“Het punt is: de huidige situatie zorgt ervoor dat er door verschillende factoren, zowel bij de politie als bij de burger, gevoelens van frustratie zich opstapelen. Opgestapelde frustratie leidt tot agressie. Wat belangrijk is op dit moment is verdraagzaamheid en tolerantie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, actua, politiecontrole, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni