Biomarkt Écuries van de Tram staat op straat

SDS
© BRUZZ
03/05/2016

De biomarkt Écuries van de Tram, die vorig jaar op 21 april de deuren opende in de voormalige paardentramstalling in de Rubensstraat in Schaarbeek, moet daar weg. Op 31 juli vervalt het akkoord dat de vzw achter de markt tekende met de eigenaar MIVB, en die wil het pand nu zelf gebruiken, voor stockage.

Meer dan dertig jaar stond het depot van de paardentram, naast een huidig tramdepot van de MIVB, leeg. Het trio achter de vzw benaderde twee jaar geleden de vervoersmaatschappij met het voorstel er een biomarkt te starten, en kreeg groen licht op voorwaarde dat zij zelf de nodige investeringen deden.

“Vanaf 1 januari 2015 konden we erin”, vertelt medestichter Bertrand Castay. “Een halve container aan stof was er opgestapeld, we hebben het helemaal leeggehaald en schoongemaakt. Wij hebben voor elektriciteit en water gezorgd, en alles geverfd.” En ook bioproducenten gezocht, voor een van de grootste biomarkten van het gewest. “We zijn nu één jaar open. Zeker sinds het begin van dit jaar loopt het heel goed.” Volgens de RTBF trekt de markt nu elke week 1.200 klanten, en ongeveer veertig handelaars en producenten.

Naast de biomarkt vindt er elke vrijdag ook een wijkapéro plaats, en heel wat sociale en culturele activiteiten.

Maar de MIVB wil het gebouw na 31 juli dus zelf gebruiken, om er materialen op te slaan en archiveren. Stockage waarvan, dat wil de vervoersmaatschappij niet kwijt. “Dat is interne keuken, en we zijn geloof ik ook niet verplicht dat te vertellen”, zegt woordvoerster An Van hamme van de MIVB aan Bruzz. “We hebben een pand, het is onze eigendom, dus is het ook logisch dat we dat gebruiken.”

‘Vragen één jaar extra’
Castay en zijn vrienden ondertekenden een conventie voor anderhalf jaar. “We wisten dus dat het kon eindigen. We zijn blij dat de MIVB ons deze kans heeft gegeven, en willen haar ook niet tegen de schenen schoppen met een petitie of iets dergelijks. Maar we vragen gewoon één jaar extra, om uit de kosten te raken en een alternatief te zoeken.”

“Zoals het nu staat, blijven we achter met een financiële put. Daardoor kunnen we ook niet op zoek naar een andere locatie", zegt de organisator. "En de bioproducenten, die hebben plots een gat in hun agenda, terwijl ze het financieel al heel moeilijk hebben. Eenmaal ze een andere plek hebben gevonden, komen ze ook niet meer terug." Dit betekent het einde van de markt, klinkt het bij Castay. "Terwijl we hier toch een dode buurt weer tot leven hebben gewekt. De markt loopt goed, de buren zijn enthousiast.”

Dat vindt ook de gemeente, die de biomarkt volop steunt. Schaarbeeks schepen van Financiën en Huisvesting Denis Grimberghs (CDH) nam contact op met de MIVB om haar een alternatieve locatie aan te bieden, zodat de markt kan blijven doorgaan. De onderhandelingen zijn nog volop bezig, laat zijn kabinet weten. Voorlopig is er nog geen akkoord uit de bus gekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni