Close wil overlast aan Lemonnier en Stalingrad aanpakken

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft een actieplan opgesteld om de diefstallen, drugshandel en andere overlast in de wijk rond de Lemonnier- en Stalingradlaan aan te pakken. Ook wordt de politieaanwezigheid in de buurt opgetrokken. Het plan komt er na de aanhoudende klachten van de handelaars uit de wijk.

Het actieplan kwam tot stand met de medewerking van de politie, maar ook met behulp van de handelszaken en horeca uit de buurt. Dat staat maandag te lezen in de Franstalige krant La Capitale. De burgemeester maakte het nieuws afgelopen weekend zelf bekend op Facebook.

Concreet houdt het plan in dat de politieaanwezigheid op straat verhoogd wordt, en dat de controles van de terrassen, van de horecazaken (om zwartwerk te detecteren) en van de winkels zullen worden opgedreven. Bovendien zal Close de achtergelaten stoelen en tafels op straat sneller laten verwijderen. Ook moet de politie van hem administratieve boetes kunnen uitschrijven bij zulke overtredingen.

"Het geld dat het stadsbestuur al geïnvesteerd heeft om deze wijk te renoveren en aantrekkelijker te maken, moet ook gepaard gaan met een duidelijk veiligheidsplan", zegt Close. "De handelaars, bewoners en gebruikers van de wijk verdienen een rustige buurt. Ik ben de handelaars daarom ook dankbaar dat ze zelf vragende partij zijn om de wijk in een positiever daglicht te willen stellen."

Autoraces
De problemen zijn echter niet van de minste. In de wijk is drugshandel een echte plaag en worden veel diefstallen gepleegd. Vooral van gsm's, zakken en portefeuilles van toeristen die in de verschillende hotels in de buurt verblijven, zo valt te lezen in La Capitale. Bovendien is er veel agressie en wordt er ook veel gesluikstort. 

Daar komt nog bij dat er, volgens de krant, de laatste tijd veel races van auto's en motors op de lanen worden gehouden, wat het erg onveilig maakt voor de andere gebruikers. Ook daar wil de burgemeester op reageren. "De politie zal er extra waakzaam zijn voor verkeersovertredingen", benadrukt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?