Sinds acht uur vanochtend waren een honderdtal vrijwilligers begonnen aan het inkleuren van de twintigste editie van het Bloementapijt. Om twaalf uur 's middags was het werk af en sinds één uur kan het grote publiek al genieten van het kleurrijke kunstwerk. Het thema van de twintigste editie is de 150-jarige vriendschap tussen België en Japan.

Het ontwerp is het werk van de Japanse designer Fujie Suzuki en de bloemenarchitect Mark Schautteet. Met beeltenissen van een kraanvogel, de maan, koi karpers en bonsai bomen is het thema Japan erg herkenbaar in het Bloementapijt.

"Het is een eer dat ik het ontwerp mocht maken, al was het geen makkelijke taak", vertelt designer Fujie Suzuki. "De keuze aan kleuren is beperkt, maar het is toch gelukt om de Japanse cultuur in het tapijt te brengen. Er zijn enkele verschillen met het originele ontwerp, maar ik vind dat ze zelfs meer charme hebben toegevoegd", zegt Suzuki.

De eerste reacties van het publiek waren alvast enthousiast (video).

Ook architect Marc Schautteet is een tevreden man. "Het is echt een huzarenstukje. Fujie heeft eerst het ontwerp gemaakt en ik heb dan de breedtes hier en daar aangepast, zodat het echt een bloementapijt kan worden."

In cijfers: het tapijt telt 600.000 bloemen en krijgt een oppervlakte van 1.800 vierkande meter (75 meter lang en 24 meter breed).

Honderd vrijwilligers uit België, maar ook uit Japan en andere landen werkten tegen de klok om het tapijt in te kleuren met begonia's en dahlia's. Dat duurde ongeveer acht uren. Daarna is het tijdelijke kunstwerk vier nachten en vier dagen te bewonderen op de Grote Markt in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni