Extreem rechtse groep wil vlag IS publiek verbranden

De extreemrechtse beweging NATION wil zaterdag op het Koningsplein een vlag van terreurgroep IS verbranden. Ze roept aanhangers op daarvoor naar Brussel te komen. De stad Brussel zegt geen aanvraag te hebben ontvangen voor de manifestatie. Ze is dus niet toegelaten.

De voorzitter van NATION Hervé Van Laethem wil zaterdag om 11u een IS-vlag verbranden aan het standbeeld van Godfried van Bouillon op het Koningsplein in Brussel. De leden van NATION zien zichzelf als eigentijdse kruisvaarders, tegen de islam. “Dat is onze identiteit, dat is onze geschiedenis, dat is toch een symbool van mensen die klaar waren om te vechten, om een ideaal te verdedigen”, zo zegt Van Laethem over van Bouillon.

Bij de stad Brussel klinkt het dat NATION geen toestemming vroeg voor de actie. Waarnemend burgemeester Geoffroy Coomans de Brachène wil de verbranding daarom verhinderen. “De politie zal zeker aanwezig zijn, want ze is dit toevallig te weten gekomen. Ze zal de eventuele betogers vragen de plek te verlaten. Als die dat niet doen, volgen administratieve aanhoudingen.”

Christian De Coninck van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zegt enkel dat "de nodige maatregelen zullen getroffen worden.”

Op facebook roept NATION op naar Brussel te komen om de IS-vlag te verbranden. Het bericht werd op het moment van schrijven 111 keer gedeeld:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?