Free54: 'Balans op Sint-Katelijneplein is zoek'

LBU
© BRUZZ
29/04/2016

Vrijdagavond is er een nieuwe editie van Free54. Jongeren verzamelen op het Sint-Katelijneplein om aan te klagen dat ze niet meer op het plein mogen rondhangen van de politie en dat er steeds meer horecazaken terrassen plaatsen, waardoor er minder plaats over blijft voor hen.

"De balans tussen de openbare ruimte en de horeca op het Sint-Katelijneplein is sinds vorige zomer zoek", vertelden de organisatoren van het verzet deze ochtend in onze radiostudio. "Verschillende banken zijn verwijderd en er zijn vier terrassen bijgekomen. We merken sinds enkele weken dat er meer politieaandacht is voor ons. We worden voortdurend op de vingers gekeken, we mogen niet meer voetballen en niet meer naar muziek luisteren."

Om die reden roept Free54 Brusselaars op om vanavond vanaf 19u af te zakken naar het centrale plein om er te doen wat de jongeren al jaren op die plek doen: samen zijn, praten, pintjes drinken en naar muziek luisteren. De jongeren zullen er dan ook een pamflet van een 60-tal pagina's voorstellen, waarin ze uiteenzetten waarom de politiek en de politie verkeerd handelen door de rondhangende jeugd te verjagen en te criminaliseren.

Ook de Nederlandstalige hiphoppers van Stikstof zullen er zijn. In De Morgen pleiten ze voor een jeugdvriendelijker beleid in Brussel, waar jongeren niet als paria's worden weggejaagd.

Volgens de evenementenpagina op Facebook hebben al meer dan 1.800 mensen hun komst aangekondigd.

'Geen evaluatiegesprek'
Nieuw is het protest niet. Vorige zomer organiseerde Free54 uit verontwaardiging ook al een dergelijk evenement waar toen meer dan duizend supporters opdaagden.

"De burgemeester en de schepen bleven toen herhalen dat het om een test ging die na de zomer zou worden geëvalueerd", zeggen ze. "Maar een dergelijk evaluatiegesprek is er nooit gekomen. De terrassen staan intussen wel al opnieuw op het Sint-Katelijneplein."

Je hoort het op 98.8

Herbeluister alle bijdragen van BRUZZ op deze pagina.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Je hoort het op 98.8

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni