Gerenoveerde Muntschouwburg opnieuw open

© BRUZZ
05/09/2017

Na renovatiewerken van twee jaar opent het operahuis De Munt op het Muntplein vanavond opnieuw zijn deuren. Hoewel er op het eerste gezicht weinig veranderd is, werd de operazaal grondig onder handen genomen. “De Munt en haar publiek worden hier beter van”, zegt directeur Peter de Caluwe.

Aan de ziel van de operazaal werd niet geraakt, maar de kijkervaring van het publiek zal er fors op vooruitgaan. Zo werden de oude zitstoelen vervangen door exacte kopieën met nieuwe kussens. Onder de zitjes zijn ventilatoren geïnstalleerd. “De koude lucht wordt voortaan geleidelijk verspreid en komt niet ineens terecht op het publiek”, aldus de Caluwe. Er is nu ook airconditioning in De Munt. “Toch zullen we besparen, omdat we werken volgens een nieuw energetisch systeem. Goed voor het milieu én onze portemonnee.” De gloeilampen werden vervangen door de nieuwste generatie ledlampen.

Snelle en geluidloze liften
Het pronkstuk van de renovaties bevindt zich onder het podium en is onzichtbaar. Er werden vier elektrische hydraulische liften gebouwd. “Vroeger was het paswerk om de vier verschillende onderdelen te verhogen of te verlagen. Nu zullen we veel sneller en geluidloos onze decors kunnen bouwen”, reageerde de Caluwe. Het podium staat niet langer op een hellingsgraad van 4 procent, maar is nu volledig vlak.

Werken nog niet klaar
Volledig klaar is de Muntschouwburg nog niet. “De zaal staat wel helemaal op punt. Ik ben vooral blij dat de akoestiek optimaal is gebleven. Maar volledig klaar zijn we niet. Er zijn nog tot de lente van 2018 werken bezig”, zegt de Caluwe. Zo moet er onder de Leopoldstraat nog een tunnel gegraven worden die de ateliers van De Munt met de bühne verbindt.

Première Pinocchio
Vanavond heropent het operahuis met de première van Pinocchio. De opera van de Belgische componist Philippe Boesmans over het leugenachtige jongetje gaat om 20 uur van start, het publiek kan het resultaat van de werken al vroeger komen aanschouwen.

Geklungel met aanbesteding
De werken aan De Munt moesten in principe van start gaan op 1 juni 2015, waardoor het operahuis op het Muntplein in het voorjaar van 2016 opnieuw beschikbaar zou zijn. De Regie der Gebouwen haalde die deadline niet en de werken duurden een jaar langer dan voorzien. De renovaties begonnen met drie maanden vertraging door een juridische fout in de vertaling van de aanbesteding pas in september 2015.

Begin 2016 kreeg de Caluwe opnieuw slecht nieuws. De podiumlift die de Regie der Gebouwen had voorgesteld, voldeed niet aan de technische eisen van De Munt. De hele aanbestedingsprocedure, die eerder al verkeerd liep, moest worden overgedaan. In juli 2016 raakte bekend dat de zoektocht naar een performante podiumlift nog extra tijd in beslag zou nemen, waardoor de offerte pas eind juli kon worden opgemaakt. De werken duurden zo bijna anderhalf jaar langer dan aanvankelijk gepland. In tussentijd organiseerde De Munt voorstellingen in een operatent op Thurn & Taxis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie