Graffiti in Koningswijk: 'Verschrikkelijk, geen goed woord voor'

De museumwijk rond het Koningsplein en de Kunstberg in Brussel is beklad met graffiti. Een bezorgde burger klaagt die situatie aan bij de schepen van netheid Karine Lalieux (PS). Zij wijst erop dat de betrokken gebouwen in handen zijn van de federale overheid, die dus ook verantwoordelijk is voor het onderhoud.

Olivier De Maeght woont al vijftien jaar in Brussel. In een klacht gericht aan Brussels schepen van netheid Karine Lalieux (PS) en van mobiliteit Els Ampe (Open Vld) beschrijft hij een wandeling van de Hertogstraat naar het Koningsplein. Hij moest er tot zijn verbazing vaststellen dat op veel monumenten en gevels graffiti was gespoten. "Het is begonnen met enkele tags die aangebracht werden gedurende de afgelopen maanden. De Stad Brussel heeft echter niets gedaan al die tijd om deze te verwijderen. Inmiddels is het één spoor van vandalisme geworden", klinkt het.

Hij beklaagt dat de Brusselse monumenten verloederd zijn, zeker in vergelijking met de grote kunststeden van het buitenland, en dat de overheid er niets aan doet. "Laxisme" (sic) noemt hij het zelf. "Het getuigt van een zekere onverschilligheid en van een gebrek aan fierheid bij de bevoegde Brusselse administraties." Het museumfestival Museum Night Fever vindt dit weekend plaats, volgens de lezer de ideale gelegenheid om de graffititags te verwijderen.

"Er is in de afgelopen jaren wel veel veranderd, maar er is ruimte voor verbetering", zegt De Maeght.

Bij de schepen is te horen dat er een doeltreffend beleid is die bewoners en handelaars helpt met het verwijderen van graffiti. Bewoners kunnen gratis een beroep doen op de stadsdiensten om tags te verwijderen, handelaars kunnen hun gevel gratis laten komen overschilderen. Zij moeten enkel de verf betalen. Wat dan met de openbare gebouwen op de Kunstberg?

"De betrokken gebouwen zijn in handen van de federale overheid. Elke overheid moet in staat zijn het eigen patrimonium te onderhouden", zegt schepen Lalieux. "We melden de graffiti aan de Regie der Gebouwen, die instaat voor het onderhoud van de gebouwen op de Kunstberg. We willen wel instaan voor het onderhoud, maar dan moeten mijn diensten ook vergoed worden. Mijn beschikbaar budget kan dat op dit moment gewoon niet dragen."

Fontein
De Regie der Gebouwen laat via de woordvoerder weten dat ze eerst van plan zijn de fontein op de Kunstberg te herstellen. Van zodra die herstelling af is, gaat de Regie de hele site en het park onder handen nemen en terug net maken.

Mobiliteit
Niet alleen schepen Lalieux krijgt een stevige veeg uit de pan, ook schepen voor mobiliteit Ampe krijgt het flink te verduren. "Op het Paleizenplein is het zebrapad onzichtbaar geworden. Het Koningsplein zit vol met putten. Welke indruk geeft dit aan buitenlandse bezoekers? Juist, één van amateurisme!", klinkt het heftig.

Schepen Els Ampe is verbaasd over de hevigheid van de klacht. "We herstelden net de voetpaden op het paleizenplein en Beliris plant een hele renovatie van het Koningsplein. Nu werken uitvoeren zou dubbelop zijn. De Koningswijk is wel degelijk een prioriteit voor de stad," zegt ze. In de klacht was er ook sprake van vage zebrapaden. "Het klopt dat de verf niet goed pakt op de kasseien, maar we werken samen met de politie aan een oplossing", verzekert de schepen.

© Olivier De Maeght
© Olivier De Maeght

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?