Jambon: 'Geen groot probleem van radicalisering in Grote Moskee'

"De Staatsveiligheid heeft geen "groot probleem" van radicalisering vastgesteld in en om de Grote Moskee van Brussel in het Jubelpark." Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zondag gezegd in "C'est pas tous les jours dimanche" op de Franstalige zender RTL

Jambon zei eind vorig jaar na de aanslagen in Parijs dat hij de inlichtingendiensten om een rapport had gevraagd over de moskee. De plek wordt vaak genoemd als een broeihaard van het wahabisme, de strenge geloofsleer uit Saoedi-Arabië.

Dat rapport is inmiddels klaar en de N-VA-vicepremier kwam de resultaten op zondagmiddag toelichten in het Franstalige televisieprogramma. Volgens Jambon blijkt uit het onderzoek dat de Grote Moskee geen bijzonder probleem van radicalisering stelt, niet meer dan andere "erkende moskeeën". 

"Ik heb veel contacten met ouders van mensen die naar Syrië zijn vertrokken en daar zelfs zijn overleden. Ze vertellen me allemaal dat hun kinderen hen op een bepaald moment niet langer naar de moskee wilden vergezellen omdat die te gematigd is."

In plaats daarvan zoeken de meeste geradicaliseerde jongeren hun toevlucht tot het internet en geheime bijeenkomsten. "Velen vinden radicale boodschappen op het internet of in wat men "garages" noemt, waar predikers komen. Het gaat om geheime zaken, maar dus niet in de erkende moskeeën."

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?