Jef Van Damme over decumul: 'Het is een grote ontgoocheling'

08/06/2018
Ook in:
en nl

Het voorstel van ordonnantie over de Brusselse decumul heeft het vanmiddag niet gehaald. Er was bij de stemming vanmiddag in het Brussels parlement geen meerderheid aan Vlaamse kant. Met name de meerderheidspartijen Open VLD en CD&V zijn tegen. Er gaat nu een 'afkoelingsperiode' in van 30 dagen.

Het voorstel wil dat Brusselse politici niet langer tegelijk burgemeester of schepen in een gemeente zijn én in het Brussels parlement kunnen zetelen.

Voor sp.a-parlementslid Jef Van Damme, die sinds een jaar aan het voorstel werkt, is dat een grote ontgoocheling. Het voorstel haalde, los van de taalgroepen, wel een meerderheid dankzij de steun van Groen en Ecolo vanuit de oppositie. Toch geeft Van Damme de strijd niet op.

De procedure voorziet dat er nu een zogenoemde afkoelingsperiode ingaat van 30 dagen, waarna het voorstel opnieuw ter stemming wordt voorgelegd. En het kan dan al worden goedgekeurd als maar een derde van de Nederlandstalige parlementsleden akkoord zal gaan. Van Damme hoopt tegen dan voldoende Nederlandstaligen te kunnen overtuigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Jef Van Damme , decumul

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni