Joods Museum belicht geschiedenis van Amerikaanse superheldenstrips

© BRUZZ - Belga
06/11/2019
Ook in:
en nl

In het Joods Museum van België opent vrijdag 8 november de nieuwe tentoonstelling "Superheroes Never Die. Comics and Jewish memories". Nog tot 26 april 2020 zal de expo de volledige geschiedenis van het Amerikaanse stripverhaal en haar superhelden belichten. Weinig weten namelijk dat vele van de superhelden werden uitgevonden door joodse tekenaars.

De tentoonstelling bestaat uit vijf chronologische delen. Zo leert de bezoeker dat in het begin van de twintigste eeuw een eerste generatie geïmmigreerde joodse schrijvers en tekenaars naar Amerika komt en in het Jiddisch en het Engels met de nodige humor vertelt over hun vlucht uit Europa en de cultuurschok van hun 'Amerikaanse droom'.

Een tweede generatie gaat zich interesseren in de stripverhalen en het is aan hen dat we superhelden als Batman, Superman en Spider-Man te danken hebben. De tentoonstelling toont onder meer originele platen van de hand van 'king of comics' Jack Kirby, waaronder die van de X-Men en Captain America.

Vanaf eind jaren '60 vertonen sommige superhelden stilaan meer expliciete tekenen van de joodse identiteit. Zo is er ruime aandacht voor het werk van Will Eisner. Hij was een pionier van de graphic novel met het verschijnen van A Contract with God, een half-autobiografische en half-fictieve herinnering aan het leven van de joodse immigranten voor de oorlog.

En ook Art Spiegelman, die aan BRUZZ hierover een interview gaf, wordt met zijn verhaal Maus in de kijker gezet. Maus is het levensverhaal van zijn vader, die de Holocaust heeft overleefd. Tot slot is er ook nog aandacht voor de plaats van de superhelden in de hedendaagse cultuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , Joods Museum , Superhelden , Strip

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni