Meningen verdeeld over nieuwe ‘anusmuur’

Na de penismuur aan de bareel van Sint-Gillis en de penetratiemuur in de Visverkopersstraat, heeft Brussel er met de anusmuur aan de Steenkoolkaai een expliciete muurschildering bij. BRUZZ ging ter plaatse enkele reactie sprokkelen. Bekijk ze hierboven of lees ze hieronder. ‘Deze is te vulgair om een Bonom te zijn.’

hylke
‘Jammer dat het zo moet eindigen’
“Ik vind het redelijk plat,” zegt Hylke terwijl ze de gigantische sluitspier bestudeert. Hylke is buurtbewoonster en zet zich al een tijdje in voor het behoud van de reclamemuur van Zanussi op de zijkant van het gebouw op Steenkoolkaai 8, waar de grote sfincter overheen is geschilderd. “Binnenkort bouwen ze er toch een blok tegen, dus het maakt niet zo veel uit. Maar het is jammer dat het zo moet eindigen.”

Volgens Hylke zou geen enkele zichzelf respecterende straatkunstenaar over andermans werk heen tekenen, ook al is het dan reclame. “Daar bestaat toch een soort van onuitgesproken code voor? Daarom geloof ik niet dat dit het werk is van Bonom,” voegt Hylke nog toe.

kris
‘Het is toch maar een deel van een mens’
Iets verderop zit Kris met haar dochter en kleinzoon in het kinderspeeltuintje. Ze ziet voor het eerst dat er iets veranderd is aan de Zanussireclame. “Ik vind het best grappig. Mooi is het niet, maar bon, da’s artistieke vrijheid,” zegt Kris.

Kris maakt zich geen zorgen over de enorme kringspier recht tegenover de favoriete speeltuin van haar kleinkind. “Die kinderen weten toch niet wat dat is,” zegt ze. “En als ze het wel weten, wat maakt dat dan uit? Het is toch maar een deel van een mens.”

rozanna
‘Een poep of een reuzespin?’
En daar is ook buurtbewoner Gorik het mee eens. Zijn appartement kijkt pal uit op het reusachtige rectum. “Eerst dacht mijn dochter Rozanna dat het een grote spin was,” vertelt hij. “Nu heeft ze het door en giechelt ze alleen maar als we het er over hebben.”

Gorik vindt de aanpassing van de Zanussimuur een lichtjes komische doorzetting van de recente golf van expliciete street art. “Het is net als bij de penismuur en de penetratiemuur. We wonen in een stad waar alles verandert, niets is voor altijd. Ik kan er wel mee lachen, het choqueert me niet.”

Geen verwijdering
“Choquerend of niet choquerend, kunst of geen kunst, daarover verschillen de meningen,” zegt Brussels schepen van openbare netheid Karine Lalieux (PS). Zij en het schepencollege verwachten geen moeilijkheden rond de monumentale aars.

“Van ons mag dit blijven, we zullen niet optreden. Een klacht van de eigenaar zou hier vreemd zijn, aangezien de hele muur binnenkort bedekt zal worden door het aangrenzende bouwproject. Da’s jammer, maar persoonlijk vind ik deze toch de minst mooie van de drie ‘seksuele muren’,” besluit de schepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?