Nieuwe vervoersmiddelen (2): het monowiel

Mathias Declercq
© BRUZZ
04/08/2016

Vergeet de elektrische fiets of de segway: Brussel wordt stilaan ingepalmd door heel wat meer geavanceerde vervoersmiddelen. Wat dacht je van elektrische steps, hoverboards, monowielen of elektrische skateboards? Deze zomer stelt BRUZZ ze één per één aan je voor. Vandaag: het monowiel.

Monowiel, solowheel, elektrische eenwieler, of monoroue in het Frans; het zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde concept. Waar de elektrische step kan beschouwd worden als de auto onder de voortbewegingstoestellen, is het monowiel met zijn één enkel wiel zowat de motor onder die toestellen, klinkt het bij winkeliers en gebruikers in koor. Blits, snel en voor de durvers.

Toch vind je het monowiel in verschillende maten en kleuren. Modellen variëren tussen de 200 en de 1000 watt, met een autonomie tussen 15 en 60 kilometer. Ook de grootte van het wiel, gaande van 12 tot 18 inch, is een bepalende factor. Hoe kleiner het wiel, hoe behendiger en lichter het apparaat. Maar wie lange afstanden wil afleggen en ook op minder effen wegen terecht wil kunnen, kiest beter voor de stabiliteit van een groter wiel. Vooral bij die laatste categorie gebruikers ontpopt het monowiel zich stilaan tot een echt vervoersmiddel.

Dat is ook Fréderic Bonus-Plumridge niet ontgaan, de man die rollerparades organiseert en ook de politie leert omgaan met dergelijke toestellen. De 49-jarige Linkebekenaar organiseert nu ook cursussen voor mensen die er aan denken een monowiel aan te schaffen. Want met een monowiel moet je leren rijden, zegt Fréderic.

“Net zoals je met een auto, of in dit geval eerder een motor, moet leren rijden, raad ik het niet aan zomaar onvoorbereid met het monowiel de baan op te gaan. Er bestaan bovendien veel verschillende modellen met verschillende snelheden, elk model vergt een andere aanpak.” Wie zich graag sportief uitleeft op een afgesloten plaats, kiest dus best een ander model dan diegene die zich dagelijks door de straten van Brussel beweegt op weg naar het werk.

© M.D.

Wettelijk gezien wringt er echter wel nog een schoentje. Het monowiel valt namelijk voorlopig helemaal niet onder de voortbewegingstoestellen, waar bijvoorbeeld het hoverboard of de elektrische step wel onder vallen. Die wet spreekt enkel over toestellen met twee wielen. “Voorlopig is er dus nog heel wat verwarring, maar in september komt er een aanpassing waardoor ook eenwielers onder de wet zullen vallen”, aldus Fréderic. Die wet zal ook aangepast worden om de maximum toegelaten snelheid voor dergelijke toestellen terug te brengen van 25 naar 18 kilometer per uur. “En dat terwijl er al heel wat toestellen bestaan die snelheden tot 35 kilometer per uur halen, uitzonderlijk zelfs tot 50 kilometer per uur”, vertrouwt hij ons toe.

Maar in België zal het monowiel tenminste een plaats krijgen in de wegcode. In Frankrijk, nochtans het Europese land waar de elektrische voortbewegingstoestellen voor het eerst voet aan de grond kregen, werd het solowiel gebannen van de openbare weg en mogen gebruikers enkel aan een stapvoets tempo op het voetpad rijden. In België mogen gebruikers van voortbewegingstoestellen op het fietspad rijden wanneer ze de snelheid van 6 à 7 kilometer per uur overschrijden. Is er geen fietspad, dan mogen ze zich op de rijbaan begeven.

“Met de vernieuwing van de wetgeving speelt België dus wel echt een voortrekkersrol”, vindt Fréderic. “We gaan als eerste Europese land deze toestellen opnemen in onze wetgeving.” En zo kan ook het monowiel zich implementeren als een echt vervoersmiddel. “Zeker in Brussel kennen we allemaal de mobiliteitsproblemen. Mensen die nu op kilometers van hun werk moeten parkeren wegens een gebrek aan parkeerplaatsen kunnen voortaan de resterende afstand overbruggen met een monowiel.”

Maar het monowiel scoort ook bij sportievelingen. “Het toestel wordt meer en meer gebruikt door freestylers, sporters die verschillende nieuwe vervoersmiddelen op een avontuurlijke manier gebruiken”, vertelt Fréderic. Daarin schuilt ook zijn ware ambitie. “Mijn droom is om zelf het eerste kampioenschap freestyle monowiel te organiseren. Hopelijk kan mijn centrum het eerste echte learning centre van Europa worden voor nieuwe vervoersmiddelen zoals het monowiel”, besluit de ondernemer.

Bij Wheels Angels, het opleidingscentrum-in-wording van Fréderic Bonus-Plumridge, kan je kennis maken met het monowiel. Een monowiel kan je kopen bij het Brusselse Cityzen of de Twin Shop in Ukkel, maar ook in Decathlon of op de webshop www.monowheels.be vind je modellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni