Onenigheid troef over taxiplan in parlement

FVDE
© BRUZZ
29/05/2017

Er zullen nog heel wat discussies volgen vooraleer het beruchte taxiplan van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) zal worden goedgekeurd door het Brussels parlement. Dat is gebleken na een hoorzitting in de commissie Infrastructuur, met vertegenwoordigers uit de sector. Vooral over de rol van Uber en het statuut van de chauffeurs bestaat er nog veel onenigheid.

Al sinds Brussels Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) het taxiplan aankondigde, schreeuwde de taxisector moord en brand. Vooral omdat de licenties niet meer aan de exploitanten worden uitgereikt, maar wel aan de chauffeurs zelf. De taxisector mocht als eerste het woord nemen, en trok nogmaals aan de alarmbel. "Er wordt gezegd dat dit in het voordeel van de werknemers is, maar met dit plan worden alle chauffeurs zelfstandigen, en dat is geen keuze die elke chauffeur zomaar kan maken", zegt Philippe Lescot van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

'Werkdagen van twaalf uur'
Volgens Lescot wordt het voor individuele chauffeurs onhoudbaar: "Ze moeten 250 euro per dag verdienen, terwijl het gemiddelde nu 180 euro per dag is. Chauffeurs zullen werkdagen van twaalf uur moeten kloppen om te overleven. De taxisector gaat naar een totale liberalisering, waarbij de platforms en telefooncentrales de spelmeesters worden. Dit plan gooit ons vijftig jaar terug in de tijd", voegt Lescot er nog aan toe.

Niet alleen de oppositie schiet met scherp op het taxiplan, ook binnen de meerderheid zit niet iedereen op dezelfde lijn. Jamal Ikazban (PS) haalde vooral zwaar uit naar Uber - "Een grote multinational die zich voorstelt als een start-up"- en CEO Joost Verdiesen - "Zijn uiteenzetting leek op een marketingpraatje". Maar ook het plan van Smet zelf voldoet volgens hem niet.

Eerder vandaag zei Ikazban op BX1 dat "het huidige plan onaanvaardbaar is", omdat het teveel op maat van diensten als Uber gemaakt is. In de commissie zei hij voor een hervorming te zijn, maar niet ten koste van gelijk wat. Volgens Ikazban zullen de taxichauffeurs de dupe worden van dit plan. Oppositielid Vincent De Wolf (MR) beet hem daarop toe dat het om een taxiplan van zijn eigen regering gaat.

Smet kreeg uit verschillende hoeken een veeg uit de pan. Niet alleen het plan zelf krijgt kritiek, ook de aanpak. "Smet zegt altijd dat hij uitgebreid overlegt met de mensen uit de sector, maar hier moeten we vaststellen dat er niet met deze mensen gesproken is", aldus Youssef Handichi (PTB).

Veruberisering
Eén constante in het debat: Uber is niet erg geliefd bij de meeste Brusselse politici. Bruno De Lille (Groen) hekelde de "veruberisering" van de sector, en zei dat het essentieel is dat een chauffeur voldoende loon krijgt voor de uitgevoerde rit", want ik wil mezelf nog in de spiegel kunnen kijken". Ook De Lille vindt dat Smet "met zijn taxiplan helemaal meegaat in de logica van Uber: het is hier niet Uber dat zich moet aanpassen aan de taxibedrijven, maar net andersom."

Handichi ging zelfs een stapje verder en vond dat Uber zelfs niet welkom was op de hoorzitting. "Jullie zeggen altijd zelf dat jullie geen taxibedrijf zijn. Wat doen jullie dan op een hoorzitting met de taxisector?"

Joost Verdiesen van Uber onderstreepte het belang van zijn platform. "We hebben een belangrijke bijdrage in de mobiliteit in Brussel: Uber is nodig om de autodruk in Brussel naar omlaag te halen". Een redenering die Ikazban net omkeerde: "In steden waar Uber actief is, zoals Los Angeles, is de autodruk net het hoogste."

'Minimum 6.000 licenties'
Maar ook Uber is verre van euforisch over het plan: vooral het idee om het aantal taxilicenties in Brussel te plafonneren op 1.800 stuit op onbegrip. "Dat komt neer op twee licenties per duizend inwoners, en dat is een pak minder dan in andere Europese steden. Zo kan de sector geen betaalbaar en geloofwaardig alternatief voor een personenwagen zijn", aldus Verdiesen, die pleitte voor een minimum van 6.000 licenties, meer dan het driedubbele dus. Niet iedereen is overtuigd van de nood aan veel meer taxi's: "Aan De Brouckère zie ik altijd meer dan genoeg taxi's staan", poneerde De Lille.

Ook het minimumtarief kan op weinig gratie rekenen van Uber. Verdiesen pleitte voor flexibiliteit in de tariefhantering. Een lagere prijs komt volgens hem zowel klanten als chauffeurs ten goede, iets wat De Lille niet begreep: "Hoe kan je ervoor zorgen dat de chauffeur meer zal verdienen en de prijzen lager liggen?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni