Multinational JCDecaux heeft in Belgische winkelcentra reclameborden geplaatst met een camera. Zo probeert het bedrijf interessante info voor adverteerders te verzamelen, maar volgens privacyexperts is het onwettig. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

Dooh-tv, een bedrijf dat sinds vorig jaar eigendom is van JCDecaux, plaatste in shoppingcentra digitale reclameborden met een ingebouwd cameraatje dat het passerende publiek in de gaten houdt. De camera's in de reclameborden zouden geen beelden bijhouden, maar bewegingen tellen.

Zo meten ze hoeveel personen naar de advertentie kijken, maar op basis van gelaatsuitdrukkingen zou er nog meer informatie geregistreerd worden. "Dat soort informatie is de heilige graal voor adverteerders", zegt marketingdirectrice Veerle Colin van JCDecaux. "Het laat toe gericht te adverteren." Bij het bedrijf noemen ze de camera's liever "visuele sensoren".

Eerder weigerde Brussel-Stad al 25 reclamepanelen met camera's van concurrent Clear Channel.

Enkel nog in Anderlecht
In Brussel is er enkel nog in het shoppingcenter in Anderlecht een reclamebord met camera terug te vinden, maar ook dat exemplaar zal in de toekomst verdwijnen. "In de Gulden Vliesgalerij in Elsene staat er ook nog een, maar daar is de camera reeds uit weggehaald", zo zegt Colin aan BRUZZ.

Het systeem blijkt te onstabiel te zijn. "Na veelvuldige testen is gebleken dat de camera's bij het tellen niet altijd een duidelijk onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Daarom hebben wij besloten alle toestellen tegen het einde van het jaar te verwijderen."

'Big Brother komt akelig dichtbij'
Ook privacyexperts zijn geen voorstander van dergelijke projecten. Het gebruik van camera's in de publieke ruimte is aan strikte wetgeving gebonden. "Dit valt duidelijk niét onder toepassingen van de wet op bewakingscamera's", zegt Ronny Saelens, VUB-onderzoeker privacyrecht. De Privacycommissie meent dat de praktijk in strijd is met de wet en gaat contact opnemen met JCDecaux.

En ook staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) is niet opgezet met de praktijk. "Reclameborden die mensen bespieden zonder hun toestemming? Big Brother komt akelig dichtbij. Kan absoluut niet voor mij", schreef hij al op Twitter. De Backer vraagt aan de Privacycommissie om een onderzoek te starten.

Reclameborden die mensen bespieden zonder hun toestemming? Big Brother komt akelig dichtbij. Kan absoluut niet voor mij #deochtend @radio1be

— Philippe De Backer (@debackerphil) 6 september 2017

Praktijk NIET in lijn met privacywet. Mensen moeten weten dat ze gefilmd w,hoe lang + wat er met data gebeurt.Hier duidelijk niet #deochtend

— Philippe De Backer (@debackerphil) 6 september 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni