Vanhengel over CETA: 'Als Wallonië toestemt, volgt Brussel'

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) gelooft nog steeds dat België uiteindelijk groen licht zal geven aan CETA, het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag. Wallonië blijft voorlopig dwarsliggen, maar zodra de ploeg van Paul Magnette akkoord gaat, zal ook de verdeelde Brusselse regering toestemmen, zegt Vanhengel. 

"Ik ben ervan overtuigd dat, als de Waalse partijen hun genoegdoening geven, er in Brussel ook geen probleem meer zal zijn", klinkt het bij Vanhengel. "Maar we moeten stoppen met verwijten en met ultimatums."

Vanhengel gaat ook in op de verdeeldheid in de Brusselse regering. "In Brussel mag het CETA-verdrag voor Open VLD en CD&V nu al doorgaan", aldus de minister. "Maar PS en CDH willen nog verbeteringen aanbrengen aan het akkoord, zoals hun Waalse evenknieën. Zodra die laatste groen licht geven, gaan de Brusselaars ook mee."

Ondertussen praten de Brusselse ministers niet verder over het vrijhandelsakkoord. Gisteren bleef Vanhengel dan ook weg op de CETA-commissie in het Brussels parlement.

"Schandalig", reageerde oppositielid Johan Van den Driessche (N-VA) op de afwezigheid. "De Brusselse regering loopt slaafs het Waals dictaat achterna", klonk het, waarna Van den Driessche zich rechtstreeks richtte op ministers Debaets (CD&V) en Vanhengel (Open VLD): "Als u uw geloofwaardigheid wil behouden, dan gooit u uw portefeuille in de balans. Of behoort u misschien niet meer tot uw Vlaamse partij?"

Vanhengel vindt dit een hypocriete houding. "De N-VA heeft destijds mee de bevoegdheid rond handelsverdragen bij de gewesten gelegd. Dat vinden ze goed, zo lang ze in Brussel Vlaanderen kunnen volgen, maar de anderen gunnen ze het niet", reageert Vanhengel. Bekijk hieronder het fragment.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?