Verblijfsbaby’s: ‘Burgerlijke stand kan erkenning weigeren’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil wettelijke maatregelen treffen tegen de zogeheten verblijfsbaby’s. Zo zullen ambtenaren van de burgerlijke stand zelf de erkenning van zo’n baby’s kunnen weigeren wanneer ze vermoeden dat er foute motieven in het spel zijn.

Geens is donderdagmiddag te gast bij ‘De Kenners’, het wekelijkse debatprogramma van BRUZZ. Daarin geeft hij te kennen maatregelen te willen treffen tegen de “verblijfsbaby’s”, waarover u maandag al bij BRUZZ kon lezen. Het gaat om baby’s die verwekt (of enkel erkend) worden door sans-papiers die zo hopen in ons land te kunnen blijven.

De Brusselse gemeente Schaarbeek, die al jarenlang expertise opbouwt rond schijnhuwelijken, gaf eerder deze week al aan dat nu de huwelijken strenger gecontroleerd worden, het fenomeen van de verblijfsbaby’s opduikt. Exacte cijfers zijn er nog niet. Tegelijk nam het aantal schijnhuwelijken af. Dat komt omdat in ons land het vaderschap en bezoekrecht automatisch toegang verschaffen tot een verblijfsvergunning.

Foute motieven
De schepenen van Burgerlijke Stand van de 19 Brusselse gemeenten schreven in maart al samen een brief naar minister van Justitie Koen Geens, waarin ze eisen dat ze kunnen optreden tegen frauduleuze vaderschapserkenningen. Geens kondigde daarop aan dat de regering snel maatregelen zou treffen.

Die maatregelen nemen nu concrete vormen aan, vertelt de minister aan BRUZZ. “Er liggen momenteel twee maatregelen klaar die in een wetsontwerp zullen worden gegoten. Eén daarvan zal het recht geven aan de ambtenaren van de Burgerlijke Stand om de erkenning van baby’s te weigeren wanneer ze vermoeden dat die door foute motieven zijn geïnspireerd.”

De andere maatregel die de problematiek van de verblijfsbaby’s zal omkaderen is het loskoppelen van de erkenning van het ouderschap en het verblijfsrecht. "Het is niet omdat ik ergens een kind verwek en erken, dat ik automatisch ook het recht moet krijgen krijg om eeuwig in dat land te verblijven", zei de minister daarover. 

Herbekijk hier de volledige uitzending van De Kenners met Koen Geens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?