— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Brussel Kiest: 'Eén taal moet volstaan om werk te vinden'

Bekijk ook de afspeellijst: Brussel Kiest: de kandidaten

Is de Brusselse jeugdwerkloosheid te wijten aan discriminatie of aan een povere taalkennis? Lijsttrekkers Karl Vanlouwe (N-VA), voor het Vlaams Parlement, en Dyab Abou Jahjah (Be.One), voor het Brussels parlement, nemen stelling in deze Brussel Kiest. "Zonder tweetalig onderwijs in Brussel blijft tweetaligheid in Brussel een slogan."

De jeugdwerkloosheid in Brussel bedraagt nog steeds 23 procent, en daar moet wat aan gedaan worden. Volgens Dyab Abou Jahjah (Be.One) ligt het probleem bij discriminerende werkgevers. “De meeste jongeren die niet aan de bak geraken in Brussel zijn mensen met een migratieachtergrond. Die worden geblokkeerd. Daar moet je iets tegen doen.”

“Onzin,” repliceert Vanlouwe (N-VA), “ik ga niet ontkennen dat er racisme bestaat en dat moet bestreden worden. Maar het belangrijkste probleem is dat veel werkzoekenden in Brussel geen Nederlands kennen. Terwijl er heel veel vacatures zijn in pakweg de luchthaven van Zaventem.”

In Vlaanderen is het inderdaad logisch dat je Nederlands spreekt, vindt Jahjah. “Maar in Brussel moet een van de twee landstalen, dus ook het Frans, volstaan.”

‘Wel tweetalig in de Rand’

Want jongeren hebben nog niet genoeg kansen om tweetalig te zijn: “Er is niet genoeg tweetalig onderwijsaanbod in deze stad en tegelijkertijd eist u van hen dat ze tweetalig zijn om een job te vinden. Dat is een vorm van discriminatie,” aldus Jahjah. Die bevoegdheid moet dus naar het Brussels Gewest.

“Als u zegt dat één taal genoeg moet zijn, dan kent u absoluut de arbeidsmarkt niet,” reageert Vanlouwe. “Actiris zegt dat tweetaligheid nodig is. Ook in Brussel vragen heel wat handelszaken en horeca tweetalig personeel. Waarom vindt men wel tweetalig personeel in de Vlaamse Rand, en te weinig in Brussel? Investeer dus in de kennis van die tweede taal.”

“Zonder tweetalig onderwijs in Brussel gaat dat nooit lukken. Het is de enige logische oplossing. Anders blijft tweetaligheid in Brussel een slogan,” besluit Jahjah

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?