Brusselse regering wil af van Herrmann-Debrouxviaduct

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 01/08/2016

De Brusselse regering stelt een richtplan op voor de mobiliteit rond de wijk Delta in Oudergem, waar ingrijpende bouwwerkzaamheden plaatsvinden. “We kunnen ons geen autostrades meer inbeelden die overal de stad binnenkomen. Het Herrmann-Debrouxviaduct ontsnapt niet aan die logica”, zegt Didier Gosuin (Défi) aan BRUZZ.

“De ontwikkeling van de Delta-site zal op termijn logischerwijs een vermeerdering van het verkeer betekenen”, zegt Brussels minister van Economie en verhinderd burgemeester van Oudergem Didier Gosuin. In de ‘Delta-driehoek’ in Oudergem opent volgend jaar een groot ziekenhuis van de groep Chirec. Later komen er ook een verdeelcentrum van Bpost, woningen en kantoren.

“Zoals ik al tien jaar zeg, verplicht dit ons de autostrade om te vormen tot een stadsboulevard om zo het trechter-effect dat we vandaag aan Delta kennen te vermijden”, zegt Gosuin. De minister van Economie geeft toe dat de regering hierover nog geen formele beslissing nam. Op dit moment werkt ze aan een richtplan voor de Delta-site.

De afbraak van het Herrmann-Debrouxviaduct zou ten vroegste in 2025 gebeuren. En ze kan enkel op voorwaarde dat het GEN (het Gewestelijk Expresnet van de NMBS) rond Brussel een feit is, aldus Gosuin. “Pendelaars moeten begrijpen dat je andere keuzes moet maken om in Brussel te komen werken dan het gebruik van je wagen. De federale regering belooft ons het GEN al twintig jaar. Het is tijd dat ze eindelijk dat project afwerkt.”

Ook Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (sp.a) is voorstander van de afbraak van het Hermann-Debrouxviaduct en de omvorming tot een stadsboulevard, met naast auto's plaats voor voetgangers en fietsers. Er is een studie gelanceerd over de mobiliteit rond de Delta-site. Zo zegt de woordvoerder van Smet aan BRUZZ.

Via het Hermann-Debrouxviaduct rijden op een werkdag buiten de schoolvakanties zo'n 25.000 voertuigen Brussel in, weet Brussel Mobiliteit. De piek zit tussen 7 en 8u 's ochtends, met 2.400 voertuigen. Zo'n 25.500 voertuigen rijden op een gewone werkdag Brussel uit langs het viaduct. In die richting is het het drukt tussen 16 en 17u, met ongeveer 2.900 voertuigen.

Het herdenken van de omgeving van het Herrmann-Debrouxviaduct voor een vlottere toegang tot de stad, stond al in de gewestelijke beleidsverklaring van de Brusselse regering van 2014. De grote keuzes daarover moesten eigenlijk tegen eind vorig jaar genomen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?