Klimaatdeal wordt huzarenstukje: 'Vlaamse en federale regering zijn spelbrekers'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 01/12/2015

Brussels minister van Milieu Céline Fremault (CDH), die de nationale klimaatconferentie voorzit, betwijfelt of N-VA wel een nationaal klimaatakkoord wil bereiken. De vier klimaatministers in ons land slagen er al jaren niet in een akkoord te bereiken, terwijl de klimaattop in Parijs al aan zijn derde dag toe is.

Zolang de gewesten het gebakkelei niet met een akkoord kunnen afronden, ziet Fremault geen enkele reden om naar Parijs af te zakken. Volgens haar heeft België een prima klimaatakkoord op tafel liggen, maar wordt het keer op keer afgeketst door N-VA. Onder aanvoering van de N-VA kelderde de Vlaamse regering het voorstel dat op tafel lag. 

“Als één van de partijen aan tafel niet akkoord wil gaan, laat ons dan stoppen met rondjes te draaien”, zei ze dinsdag in de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement. “Er moet ook politieke wil zijn om tot een akkoord te komen.”

De N-VA reageerde scherp op de beschuldigingen van Brusselse en Waalse kant. "Fremault, als Brussels minister, speelt de drie gewesten voortdurend publiekelijk uit elkaar", zei N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene. "Fremault is een voorzitster van de Klimaatconferentie onwaardig als ze op dit elan blijft verdergaan."

Niet naar Parijs vanwege deal rond kernenergie
Brussels parlementslid en oud-milieuminister Huytebroeck is dan weer niet te spreken over de federale overheid, meer bepaald over minister van Milieu Marie-Christine Marghem (MR), die de afgelopen dagen ook niet in Parijs was maar in België aan het onderhandelen was over een deal voor de verlenging van het gebruik van kernenergie.

“Ik denk dat de grootste spelbrekers in deze effectief de Vlaamse en de federale regeringen zijn die onvoldoende inschatten wat de problemen zijn wat de klimaatopwarming betreft”, zei Annemie Maes van Groen.

Open VLD vraagt zich nu opeens af of het wel een goede zaak was om de bevoegdheid Milieu onder verschillende Belgische ministers te verdelen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?