Meunierwijk vecht voor art-decotuin: 'Groene long bedreigd door vastgoedproject'

© tvbrussel
03/06/2015

Een prachtige tuin in Vorst moet misschien plaats ruimen voor een groot vastgoedproject. De tuin hoort bij art-decovilla Dewin. De groene long verdient bescherming volgens de buurtbewoners, maar de eigenaar denkt daar anders over.

"Deze mensen hebben duidelijk niets omhanden", zegt hij aan tvbrussel, dat de buurtbewoners op straat kwam filmen. De man wilde niet meewerken, maar kwam wel tussenbeide in de gesprekken.

Doordat Villa Dewin vele generaties in handen was van de familie van de industrieel Jean Dankaert bleven het gebouw en de dertig are grote Engelse tuin goed bewaard. Dat geldt voor de glasramen, lambriseringen, het gietijzer, marmer, beeldhouwwerk van het interieur en voor de aanplanting en kronkelende paden in de tuin.

De villa is vernoemd naar haar beroemde architect Jean-Baptiste Dewin. Hij ontwierp aan het begin van de twintigste eeuw tientallen gebouwen in Brussel.

De grote tuin geeft ook zuurstof aan een dichtbebouwde wijk. Het is een groene long voor de bewoners en de kleuters en leerlingen van scholen in de buurt.

Petitie met bijna 2.000 handtekeningen
De nieuwe eigenaar kocht de prachtige art-decovilla vorig jaar. Sindsdien zijn de villa en de tuin opgesplitst in twee aparte percelen.

Eind 2014 stelde Monumenten en Landschappen voor om de villa en de tuin te beschermen. Minister-president Vervoort gaat als bevoegde minister de plannen voorstellen aan de Brusselse regering. Met een petitie waar niet toevallig 1.922 handtekeningen onder staan (naar analogie met het bouwjaar van de villa) wil het comité rond het Constantin Meunierplein nu aantonen dat daar ook een draagvlak voor is.

Volgens de buurt zijn er plannen voor een enorm flatgebouw met 54 appartementen en 80 parkeerplaatsen van in totaal 7.000 m2, en zou de tuin daarvoor moeten sneuvelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Vorst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni