Rechtbankvoorzitter slaat alarm over schimmelinfectie Justitiepaleis

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 03/08/2017

Een schimmelinfectie tast belangrijke documenten in het archief van het Justitiepaleis aan. Het gaat om documenten van de burgerlijke stand die vaak dienen als enige kopie, maar ook om bewijzen uit strafzaken. Het is nog niet bekend om welke schimmel het gaat. Voorzitter Luc Hennart heeft uit voorzorg de lokalen gesloten om gezondheidsrisico’s te beperken.

Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg trekt aan de alarmbel vanwege een schimmelinfectie in de kelders van het Justitiepaleis. In De Tijd zegt hij dat het probleem al aansleept sinds begin dit jaar, maar tot nu heeft hij noch van de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noch van de Regie der Gebouwen een bevredigend antwoord gekregen.

Officiële documenten
Dat terwijl de situatie volgens Hennart wel degelijk ernstig is. “In bepaalde lokalen waar we stukken van de burgerlijke stand bewaren, bijvoorbeeld over huwelijken en echtscheidingen, werd toen al een schimmelinfectie vastgesteld. Belangrijk om te weten is dat het gaat om officiële, authentieke stukken waarvan wij vaak de enige kopie hebben. Als een schimmel die beschadigt, zijn ze verdwenen.”

De schimmelinfectie is ook overgeslagen op een van de andere lokalen waar de bewijsstukken uit strafzaken worden bewaard. Hoewel Hennart al aan alarmbel trok, volgde er voorlopig geen actie. “Er volgde alleen de gebruikelijke ‘pingpong’ met kilometers mails tussen de federale overheidsdienst Justitie, de Regie der Gebouwen en noem maar op. Veel blabla en beloftes, maar finaal bleef het bij woorden,” aldus Hennart in De Tijd.

Verschillende problemen
Bij de FOD Justitie wordt wel degelijk aan het probleem gewerkt. "Sinds we op de hoogte werden gebracht van de problematiek van de schimmel in het Justitiepaleis in Brussel hebben we de situatie op de voet gevolgd en meermaals aangedrongen op gepaste maatregelen bij alle verantwoordelijke diensten," klinkt het.

De FOD Justitie wijst er echter op dat er twee verschillende problemen zijn. In het lokaal van de documenten van burgerlijke stand gaat het om een kapotte waterleiding, die vermoedelijk de schimmel heeft veroorzaakt. Dat probleem werd volgens de FOD Justitie gemeld aan de Regie der Gebouwen. 

Het tweede probleem ligt bij de afdeling overtuigingsstukken, daar heeft een al beschimmeld overtuigingsstuk de schimmel verder verspreid. "De FOD Justitie heeft gevraagd dit stuk zo snel mogelijk te verwijderen, net als de andere aangetaste stukken," klinkt het. Ook heeft de FOD Justitie aangedrongen bij de Regie der Gebouwen om een nieuwe loods in Ukkel te voorzien voor de overtuigingsstukken.

De Regie der Gebouwen bevestigt dat de site in Ukkel een optie is, maar laat weten dat de ruimte nog moet worden aangepast. Het gaat om een langetermijnoplossing, zegt woordvoerder Johan Vanderborght, waarbij we eerder moeten denken aan jaren dan maanden. 

Gevaar voor gezondheid
Ondertussen is niet bekend of de beschimmelde ruimtes ook een gevaar vormen voor de gezondheid. De uitslag van de in juni genomen stalen volgt in september. Voorzitter Hennart heeft daarom beslist dat niemand nog die beschimmelde lokalen mag betreden. "Want als er intussen iets gebeurt met ons personeel, dan is dat mijn verantwoordelijkheid en bega ik als rechtbankvoorzitter strafbare feiten." 

Bij de Regie der Gebouwen zal men erop aandringen om de uitslag van de stalen zo snel mogelijk te bemachtigen. "De verantwoordelijke bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid is nu op vakantie, maar daarna gaan we direct bellen," belooft Johan Vanderborght. Hij benadrukt dat het sluiten van de lokalen vooral een preventieve maatregel is, en de schimmel hoogstwaarschijnlijk geen gevaar voor de gezondheid vormt.

Ondertussen laat voorzitter Hennart alleen politieagenten binnen op eigen verantwoordelijkheid en met iemand van het gerechtelijk labo met beschermende kledij. "Er zullen nog problemen volgen in allerlei strafzaken en assisenzaken, maar zo kan het niet verder. Dit is geen manier van werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?