Sint-Joost bereidt vierdagenweek voor gemeentepersoneel voor

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 04/10/2016

De gemeente Sint-Joost-ten-Node bereidt een vierdagenweek voor haar personeel voor. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist. Sint-Joost wil erkend worden als proefproject voor werktijdvermindering binnen het Gewest. Het financiële plaatje is nog niet rond: hoe meer subsidies Sint-Joost krijgt voor het project, hoe meer ambtenaren minder zullen hoeven te werken.

“Het drama bij ING herinnert er ons aan dat we er goed aan doen aan een samenlevingsproject te werken waarin de werknemers, hun levenskwaliteit en hun persoonlijk welbevinden centraal staan”, zegt burgemeester Emir Kir (PS) in een persbericht.

Sinds begin 2016 zijn al 12.000 Belgische jobs “geofferd op het altaar van de winst van de multinationals“, rekent hij uit. In die context is de vierdagenweek en de herverdeling van het werk een reële stap vooruit, zegt Kir. Met het project wil het college in Sint-Joost tonen dat die herverdeling een haalbaar project is, zonder dat de kwaliteit van de service aan de bevolking eronder lijdt.

Als gemeenteambtenaren vier dagen gaan werken, voorziet Sint-Joost bijkomende aanwervingen om het overgebleven werk op te vangen. “En dit zonder enige financiële repercussies voor de inwoners”, belooft Kir. De ambtenaren zouden evenmin loon inleveren.

Pilootproject
De gemeente rekent op de gewestelijke en federale overheid om het gelag te betalen. Sint-Joost wil als pilootproject erkend worden door het Gewest, dat een studie gelanceerd heeft over werktijdverkorting. "Het Gewest steunt ons", zegt Kirs woordvoerster.

Federale steun is volgens het gemeentebestuur gerechtvaardigd omdat de gemeente nieuwe mensen aanwerft, "en die daling van de werkloosheid heeft positieve effecten op de federale begroting”.

De gemeente heeft een werkgroep opgericht die alle opties en mogelijke obstakels gaat verkennen, en de gesprekken met de vakbonden gaat opstarten. Begin 2017 wordt het project precies afgebakend. Wellicht begint Sint-Joost eerst met de 50- of 55-plussers. "Maar we gaan de maatregel progressief invoeren, en geleidelijk aan zullen ook jongere werknemers er gebruik kunnen van maken", zegt Kir aan BRUZZ.

PS-brede steun
PS-voorzitter Elio Di Rupo brak in de zomer nog een lans voor een veralgemeende vierdagenweek. De verkorte werkweek staat in het PS-partijprogramma. 

Bij Net Brussel - onder bevoegdheid van staatssecretaris Fadila Laanan (PS) - evolueert de werkweek ook richting vier dagen. "Eind september is een studie gelanceerd naar de financiële, juridische en organisatorische impact van de invoering ervan", zegt Laetitia Markakis, woordvoerster van Laanan, aan BRUZZ. "Er wordt dus serieus over nagedacht, maar we staan nog ver af van de concrete invoering. Die komt er pas ten vroegste in 2019."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?