De Brusselse werkgeversorganisatie Beci vindt het mobiliteitsvoorstel van de Brusselse regering niet meer dan een denkoefening. Het plan schiet volgens Beci ook tekort. "Wij pleiten al langer voor een echt mobiliteitsbudget. Dit plan is te eenzijdig," aldus Ischa Lambrechts, mobiliteitsadviseur bij Beci.

Grote Brusselse bedrijven worden vanaf 2018 verplicht om aan personeelsleden die een bedrijfswagen hebben, ook het treinabonnement terug te betalen of een fiets cadeau te doen.

Het feit dat er op het federale niveau en het Brusselse niveau een verschillende mobiliteitsregeling wordt uitgewerkt, noemt Lambrechts wel een "jammerlijke vaststelling". "Die twee regelingen zouden beter gestroomlijnd worden," aldus Lambrechts. Het federale cash4car-principe gaat voor Beci alleszins niet ver genoeg.

Eenzijdig
Lambrechts heeft vragen bij de effectiviteit. "Er zijn me bijvoorbeeld geen studies over bekend. Beci is er niet van overtuigd dat deze maatregel de mobiliteitsproblemen in en rond Brussel gaat oplossen. "Niet alle bedrijven zijn namelijk goed bereikbaar met openbaar vervoer of de fiets", zegt Lambrechts.

"Er is nood aan een performanter openbaar vervoer, meer overstapparkings en een betere fietsinfrastructuur. We moeten realistisch zijn: tegen volgend jaar, wanneer de maatregel ingevoerd wordt, gaan die problemen niet opgelost zijn. Daarnaast zal de maatregel enkel gelden voor wie een bedrijfswagen heeft, en in Brusselse bedrijven met 100 medewerkers of meer," zegt hij. Volgens de krant De Morgen voldoen zeker 38.000 mensen aan die voorwaarden.

Lambrechts merkt verder nog op dat de sociale partners niet betrokken werden bij overleg hierover. "Twee jaar geleden gaf de helft van de respondenten in een Beci-enquête aan te overwegen Brussel te verlaten door de mobiliteitsproblemen," zegt Lambrechts. "Dit is dus een absolute prioriteit voor ons, maar toch werden wij hierover niet geraadpleegd. Toen we deze morgen de krant lazen, vielen we uit de lucht."

Verhuizen
"Brusselse bedrijven meer laten betalen dan Vlaamse of Waalse bedrijven voor mobiliteit, lijkt ons geen goed idee", zegt Floriane de Kerchove van Agoria Brussel. "Het is goed dat de regering nadenkt over mobiliteitsoplossingen, maar jammer genoeg schuift ze de rekening van haar oplossingen altijd door naar een ander. Een verhuisfirma bellen wordt zo op termijn nog de goedkoopste oplossing om het Brusselse mobiliteitsprobleem op te lossen."

Werkgeversorganisatie VOKA is niet te spreken over de plannen. "Ik vraag me echt af of de regering wel nog bedrijven wilt in Brussel? De regering wil geen wagens, geen vliegtuigen en binnenkort ook geen bedrijven meer," zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

De N-VA schaart zich achter die mening, en wacht liever op een federaal mobiliteitsbudget. "De maatregel creëert onduidelijkheid voor de bedrijven, voor de werkgevers en werknemers in Brussel. Terwijl al heel wat bedrijven te kennen geven dat als de mobiliteit niet verbetert, zij Brussel willen verlaten," zegt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni