Parlement wil domein Laken openstellen, koning blijft dwarsliggen

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 06/02/2017

Na eerdere pogingen van onder meer Open VLD, SP.A en N-VA om minstens een deel van de koninklijke tuin in Laken open te stellen voor het publiek, dient Groen daarvoor nu een resolutie in in het Brussels Parlement. Nu de twee bevoegde federale ministers tot de republikeinse N-VA behoren, wordt het moment daarvoor rijp geacht. Maar de koning blijft zich verzetten tegen de plannen, schrijft Het Nieuwsblad.

Het koninklijk domein in Laken is met zijn 186 hectare het grootste park in Brussel – ruim een derde van de Vijfhoek. Dat komt ongeveer overeen met 279 voetbalvelden: het is daarmee zelfs groter dan sommige Brusselse gemeenten, zoals bijvoorbeeld Sint-Joost-ten-Node.

De vraag om het domein open te stellen voor het publiek, is allesbehalve nieuw. In het verleden hebben naast SP.A ook N-VA en PS er al voor gepleit om het domein voor een stuk openbaar te maken. Ook Brusselse Open VLD-politici Els Ampe en Sven Gatz kwamen in 2007 daartoe zelfs met een website op de proppen: openpark.be. In 2013 stelde de ter ziele gegane politieke partij Pro Bruxsel dan nog voor om op het domein het felbegeerde openluchtzwembad van Brussel te bouwen.

Meerderheid is idee genegen
Het idee bleef daarna lange tijd in de koelkast, maar naar aanleiding van enkele veiligheidsincidenten rond het Koninklijk Paleis eind 2016 bond het Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) opnieuw de kat aan de bel. Het idee van een heuse protestpicknick kreeg veel navolging op sociale media, maar zag uiteindelijk het licht niet.

Nu gaat ook oppositiepartij Groen via parlementslid Annemie Maes en Ecolo-lid Arnaud Pinxteren een resolutie indienen om het park minstens deels open te zetten voor het publiek, schrijft Het Nieuwsblad. Ook de meerderheid is het idee genegen, zeker nu de bevoegdheid op federaal niveau onder twee N-VA-ministers valt. De regering is via de Regie der Gebouwen en dus Jan Jambon bevoegd voor 49 procent van het koninklijke domein in Laken. De Koninklijke Schenking, dat autonoom beslist maar wel onder minister van Financiën Johan Van Overtveldt valt, beheert de overige 51 procent.

Koninklijke familie blijft dwars liggen
Jan Jambon wil het idee alvast onderzoeken, maar legt ook de problemen uit in Het Nieuwsblad. “Het dossier is een juridisch kluwen en ook praktisch niet gemakkelijk te realiseren. We moeten nog altijd te allen tijde de veiligheid van de koning kunnen garanderen. En we moeten de goedkeuring krijgen van de Koninklijke Schenking”, aldus het kabinet-Jambon in Het Nieuwsblad.

En dat laatste zal niet zomaar gebeuren. De koninklijke familie ligt immers nog steeds dwars. Koning Filip gebruikt de tuin om te joggen en gebruikte volgens Het Nieuwsblad voor zijn koningschap de tuin zelfs om rondjes te vliegen met zijn helikopter. Het punt zou al op de agenda gezet zijn van de Schenking, maar daar ook onmiddellijk weer afgehaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?