Grootste wildparking op Poincarélaan krijgt parkeermeters

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
07/02/2017
Ook in:
nl fr

De Stad Brussel installeert parkeermeters op de middenberm van de Kleine Ring tussen de Ninoofse- en de Hallepoort. Bevoegd schepen Marion Lemesre (MR) heeft daarover een akkoord gesloten met minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). De hele middenberm is goed voor naar schatting een duizendtal plaatsen.

De middenberm tussen de Zuidlaan, de Slachthuislaan en de Poincarélaan is officieel geen parking, maar wordt sinds jaar en dag gebruikt om voertuigen te stallen, vaak voor lange tijd. Ook aan de andere kant van de spoorwegbrug, richting Hallepoort, komen parkeermeters. Daar zijn vandaag wel al officiële plaatsen, maar was parkeren tot nu toe gratis.

“We hebben al meer dan een jaar geleden de vraag gesteld en kregen nu ook groen licht van het gewest om parkeermeters te plaatsen,” zegt Lemesre. “De middenberm is vandaag een wildparking met veel bestelwagens en deels ontmantelde auto’s. Door parkeermeters te installeren, kunnen we meer controle uitoefenen en zorgen we voor meer rotatie, zodat bezoekers van de Zuidmarkt hun auto makkelijker kwijt kunnen. Dat is mede op vraag van buurgemeente Sint-Gillis. Er komt ook een zone voorbehouden voor verkopers van de markt op het Vossenplein. Hun bestelwagens leiden immers tot heel wat klachten in de Marollen.”

In totaal gaat het om naar schatting duizend parkeerplaatsen. Die zullen evenwel niet voor iedereen betalend zijn. Buurtbewoners uit de aanpalende wijken van de Vijfhoek, en ook bewoners uit de naburige straten van Anderlecht en Sint-Gillis mogen er hun auto gratis parkeren. De marktkramers van het Vossenplein zullen verplicht worden om te parkeren op het stuk tussen Nieuwland en de Hallepoort. Zij kunnen dat gratis en mogen niet langer hun bestelwagen laten staan in de Marollen zelf.

Door parkeermeters te plaatsen hoopt de Stad een beetje orde te scheppen in de chaos. "Er gebeurt een en ander dat het daglicht niet mag zien," zegt Alex Geraerts van de Cel Parkeren. "Er zijn vaak sluikstorten en tussen de Anderlechtse en de Ninoofsepoort is het vaak een openluchtgarage. In een eerste fase zullen de parkeerwachters ondersteuning krijgen om de mensen te informeren over de nieuwe situatie."

Minister Smet ziet op korte termijn geen graten in de bestendiging van de parkeerfunctie. Op termijn wil het gewest de zone wel heraanleggen, maar dat kan niet zonder een oplossing voor de jaarlijkse Zuidkermis. In eerste instantie zet Smet in op een vernieuwing van de voetpaden en aanleg van afgescheiden fietspaden aan de zijkant van de betrokken lanen. De vergunning daarvoor is binnen, en de werkzaamheden zouden deze lente moeten beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni