NMBS-station Schuman niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 07/02/2017

Ondanks een miljoenenrenovatie is het treinstation van Brussel-Schuman niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De infrastructuur is wel aangepast, maar er is geen elektronische rolstoelramp of gespecialiseerd personeel. 'We erkennen het probleem en we bestuderen de mogelijkheden', klinkt het bij de spoorwegmaatschappij NMBS.

De totale renovatie van het station Brussel-Schuman, dat tegelijk een metro- en treinstation is, heeft 75 miljoen euro gekost. Maar de NMBS heeft één element over het hoofd gezien: de totale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het station is slechts deels toegankelijk. Mensen met een visuele beperking kunnen volgens de maatschappij zonder probleem het station gebruiken. Voor rolstoelgebruikers ligt dat enigszins anders.

Rolstoelgebruikers kunnen de treinen niet op of af. Ze kunnen ook geen tickets kopen aan het loket. Er is wel een loket op aangepaste hoogte, maar dat is onbemand. "Het is een beetje onlogisch dat je wel tickets kunt kopen aan het loket, maar dan de trein niet op kunt omdat er geen materiaal of personeel beschikbaar is," zegt Ines Venneman, woordvoerster van de NMBS in Brussel. "Het probleem is niet de infrastructuur, die is volledig aangepast met liften en verhoogde perrons, maar er is geen elektronische rolstoelramp en er is op dit moment geen gespecialiseerd personeel beschikbaar."

De NMBS laat weten dat er al veel klachten zijn geregistreerd over het station. "We zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om tot een oplossing te komen", klinkt het omfloerst. "De toegankelijkheid moet van de eerste tot de laatste trein gegarandeerd zijn, en dat kan vandaag niet." Een timing kon Venneman niet geven. De klachten zijn gemeld aan de directie en het aanpassingsproject zit in een studiefase. 

Opvallend: ook de drie andere recent vernieuwde haltes Arcaden, Mouterij en Thurn-en-Taxis, hebben gebrekkige faciliteiten voor mensen in een rolstoel. De NMBS laat weten dat ze in de eerste plaats focust op de grote permanent bemande stations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?