MIVB koopt voor het eerst elektrische bussen aan

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 07/06/2016

De MIVB beschikt vanaf 2018 voor het eerst over elektrische bussen. De openbare vervoersmaatschappij zal twee verschillende technologieën uittesten op drie verschillende buslijnen.

De raad van bestuur van de MIVB heeft de aankoop dinsdag goedgekeurd, zo meldt de MIVB in een persbericht. Om hoeveel elektrische bussen het gaat, is nog niet duidelijk: “Dat wordt pas beslist bij het opmaken van het lastenboek”, zegt MIVB-woordvoerder An Van Hamme aan BRUZZ. In januari lanceerde de MIVB een marktbevraging voor de aankoop van 235 nieuwe bussen, maar het grootste deel daarvan zullen dieselhybride bussen zijn.

Het gaat om elektrische bussen die gebruik maken van twee technologieën: enerzijds “overnight charging” (laden’s nachts op in de stelplaats), en “opportunity charging” (op het net oplaadbaar, meestal op het eindpunt). Bussen die werken met overnight charging hebben veel batterijen aan boord nodig, wat ten koste gaat van het aantal plaatsen voor reizigers. De bussen met opportunity charging hebben dan weer minder batterijen nodig, maar zijn minder flexibel. De bus moet immers op vaste punten verplicht herladen.

De eerste bussen zullen in 2018 geleverd worden.

Hellingen en start-stopverkeer
In 2012 experimenteerde de maatschappij al eens met elektrische bussen, maar dat initiatief kreeg niet meteen een vervolg. In. De technologie stond toen ook nog niet genoeg op punt: “De test werkte met bussen die ’s nachts oplaadden, maar vier jaar later staat die technologie intussen alweer verder”, zegt Van Hamme. “Toen was de batterij niet performant genoeg om de situatie in Brussel, met heel wat hellingen en het start-stopverkeer in de stad, aan te kunnen. Daarom gaan we nu verschillende systemen testen.”

Opportunity charging biedt dus misschien een antwoord op die problemen. “Maar dat vergt dat ook weer extra infrastructuur op straat”, voegt Van Hamme eraan toe.

In totaal zullen drie buslijnen gebruik maken van de elektrische bussen. Daar zal uitgetest worden welke technologie het meeste geschikt is. Welke lijnen is nog niet beslist.

De MIVB moet van de Brusselse regering langzaam overschakelen op elektrische bussen. De huidige beheersovereenkomst van de MIVB verbiedt de aankoop van nieuwe dieselbussen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?