Citygate moet desolate industriewijk in Anderlecht reanimeren

LV
© BRUZZ
07/06/2017

Een verlaten textielfabriek in Anderlecht biedt sinds kort plaats aan kunstenaars, cursisten en skaters. In afwachting van een grondige verbouwing tot woningen en een school wil eigenaar Citydev de plek zo al op de kaart zetten. "Dit wordt de nieuwe culturele, sociale en creatieve hotspot van Brussel," klinkt het.

De industriezone van Anderlecht, tussen het Zuidstation en de Ring, is in volle ontwikkeling. De eerste woonprojecten verrijzen er uit de grond. Tegelijk wachten nog heel wat oude terreinen en verkommerde industriepanden op een nieuwe toekomst. Zo ook een voormalige textielfabriek tussen de Tweestationsstraat en de Grondelsstraat. Het gebouw van meer dan 20.000 vierkante meter is aangekocht door Citydev, de vroegere Gomb.

Over enkele weken wordt een architectuurwedstrijd gelanceerd om het complex om te bouwen tot woningen en een school, maar de concrete uitwerking zal nog wel enkele jaren op zich laten wachten. In afwachting is het pand uitbesteed aan Entrakt, een bedrijf gespecialiseerd in het beheer van lege gebouwen.

"Wij experimenteren steeds meer met tijdelijk gebruik omdat dit tal van voordelen biedt," vertelt Benjamin Cadranel, directeur van Citydev. "Het is een manier om gebouwen te beveiligen en geen leegstandstaks te moeten betalen, maar het biedt ook kansen aan jonge creatievelingen en ondernemers. Als hun project slaagt, vinden ze over enkele jaren misschien een vaste stek in dit project of in één van onze andere ontwikkelingen. Bovendien zetten we met dergelijke activiteiten en evenementen de wijk op de kaart. Thurn & Taxis is ook bekend geworden dankzij het muziekfestival Couleur Café."

Lize Spit
Entrakt heeft ondertussen al verschillende tijdelijke gebruikers in het gebouw gebracht, waaronder hogeschool La Cambre, een kunstgalerij, BeCode, een opleidingscentrum voor mensen die met websites aan de slag willen en het skatecollectief Byrrrh & Skate. Ook succesauteur Lize Spit is er neergestreken samen met haar collega's van de vzw Ruimte voor Artistiek Werk. Verder is er plaats voor onder meer een fablab en een café/restaurant, en is het pand al gebruikt als filmlocatie. De verlaten set toont de gang van een gevangenis.

Het project kreeg de naam Studio CityGate, een verwijzing naar de overkoepelende naam voor verschillende projecten van Citydev in de buurt. Donderdag is er al een kleine vernissage, dinsdag vond de officiële opening plaats. Meer info binnenkort via de website citygatestudio.brussels. De toegang ligt in de Grondelsstraat, nummer 152.

Heel wat oude terreinen en verkommerde industriepanden tussen het Zuidstation en de Ring wachten op een nieuwe toekomst. Zo ook een voormalige textielfabriek tussen de Tweestationsstraat en de Grondelsstraat. Het gebouw van meer dan 20.000 vierkante meter is aangekocht door Citydev. Zie kaart hieronder:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni