Altijd al willen tuinieren in Brussel maar geen plaats genoeg of nooit echt tijd? Dan biedt Peas & Love de oplossing. Op het dak van kledingzaak Cameleon in Sint-Lambrechts-Woluwe kan je een verticaal perceel huren waar je je eigen groenten en planten kan kweken. Het enige wat jij moet doen, is ze oogsten, en opeten.

“Ik wou al jaren een tuin, maar ik had nooit genoeg plaats, tijd of niet de juiste opleiding. Daarvan komt mijn idee Peas & Love,” zegt Jean-Patrick Scheepers, initiatiefnemer van Peas & Love aan BRUZZ. Deze tuin biedt mensen gemakkelijk toegang tot lokale en gezonde producten, zonder dat ze er tijd moeten insteken of plaats voor moeten hebben.

Enkel oogsten
Het concept gaat als volgt: mensen huren een perceel van drie vierkante meter waar allerlei planten en groeten geteeld worden. De eigenaars worden via mail verwittigd wanneer hun groeten klaar zijn om geoogst te worden. Ze kiezen daarna wel zelf wanneer ze dit komen doen.

Daarbij krijgen ze hulp en advies van een boer die te allen tijde aanwezig is op het dak. Enkel de mensen die een perceel huren krijgen, door middel van een badge, toegang tot de tuin.

In totaal is er een oppervlakte van 700 vierkante meter. Daaruit zijn 200 percelen gemaakt van elk ongeveer drie vierkante meter. Op elke vierkante meter worden zo’n zestig planten en groenten gekweekt.

Urban farming is in
Scheepers liep al drie jaar rond met het idee van de verticale tuin. ‘Urban farming’, waarbij mensen in de stad ook aan het tuinieren slaan, wordt almaar populairder in Brussel.

“Het was moeilijk om een goede manier en technologie te vinden om mijn project uit te werken, maar na drie jaar is het me dan toch gelukt,” zegt Scheepers. Door de groeten niet naast elkaar op de grond te kweken, maar in de hoogte in ijzeren kooien, kunnen veel mensen meedoen met de ‘urban farming’ trend.

Scheepers ziet het idee van de ‘urban farming’ aanslaan bij de Brusselaars. “Van de 200 percelen, zijn er ondertussen nog maar tien vrij. Tweehonderd percelen is voor ons eigenlijk nog vrij weinig. We willen graag tuinen aanleggen met vijfhonderd tot duizend percelen.”

Volgend jaar openen er normaal nog eens vijf andere verticale tuinen in Brussel, maar de plaats daarvan houdt Scheepers graag nog even geheim.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Sint-Lambrechts-Woluwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni