Theatervoorstelling Kamyon rijdt door Brussel

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 07/12/2016

Vanaf deze week en tot eind maart rijdt er een bijzondere vrachtwagen door Brussel. De vracht die de camion vervoert is een theatervoorstelling, die het verhaal vertelt van een meisje op de vlucht.

Kamyon is een productie van KVS die de komende maanden zes plekken in de stad zal aandoen voor een reeks voorstellingen van dezelfde monoloog in het Nederlands, Frans, Engels, Turks en Arabisch. De monoloog wordt opgevoerd in de laadruimte van een vrachtwagen, voor een publiek van zo’n veertigtal personen (vanaf 8 jaar) die dicht op elkaar gepakt plaatsnemen op houten bankjes.

Zo ervaart het publiek een beetje wat het moet zijn om als vluchteling gedurende een lange reis in zo’n laadbak opgesloten te zitten, want Kamyon gaat over een jong meisje dat na de dood van haar zusje en de verwoesting van haar stad op de vlucht slaat, samen met haar moeder. 

Getuigenissen
Tekst en de regie van Kamyon is van Michael De Cock, sinds dit seizoen artistiek directeur van KVS. Hij realiseerde Kamyon nog als artistiek leider van t,arsenaal in Mechelen, en baseerde het verhaal op getuigenissen van een Syrische en een Iraanse vluchteling. Maar de monoloog is natuurlijk fictie, al was het maar omdat het het hoofdpersonage een eigen wereld creëert om haar benarde situatie te kunnen overleven.

In januari verschijnt bij uitgeverij Querido de bewerking van de theatervoorstelling onder de titel Morgen is een ander land, met illustraties van Trui Chielens. De voorstelling zelf wordt verrijkt met projecties en live muziek van Rudi Genbrugge.

Rondtoeren in Brussel
Kamyon ging vorig jaar in première in het Turkse Istanbul met de Turks-Vlaamse Deniz Polatoglu als actrice. Sindsdien zwierf de vrachtwagen al door Slovenië, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Hongarije en Groot-Brittannië. Nu is hij dus in de Europese hoofdstad aanbeland, waar hij zal blijven rondtoeren.

In december staat de vrachtwagen, beschilderd door grafisch kunstenares Luca Kortekaas, nog achter de KVS op de Arduinkaai. Van januari 2017 tot maart 2017 bezoekt Kamyon de Akenkaai, Station Josaphat in Schaarbeek, Abattoir in Anderlecht, de VUB in Elsene en Vilvoorde.

Polatoglu, die het stuk mee creëerde, neemt de Nederlandse, Engelse en Turkse voorstellingen voor haar rekening. Jessica Fanhan, die eerder meespeelde in Malcolm X, vertolkt de voorstellingen in het Frans. 

Schoolvoorstellingen
KVS presenteert Kamyon in samenwerking met Théâtre National, Cultuurcentrum Brussel, de Haven van Brussel, vzw Cultureghem, La Compagnie des Nouveaux Disparus en de VUB. Naast de publieke voorstellingen worden ook 36 schoolvoorstellingen gespeeld, zodat 1400 leerlingen Kamyon zullen gezien en besproken hebben.

Op 31 januari organiseert KVS in samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen een debat rond dit thema. Op 31 maart is er in KVS Box de Kamyon-concertnamiddag, open voor alle publiek.

Een recensie van het toneelstuk vindt u hier.

> Kamyon. 09/12 > 24/03 (NL vanaf 18/12), 8+, verschillende locaties, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?