Madou krijgt vrouwelijke touch: 'Vele metrostations zijn vandaag onaangenaam'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 08/09/2015

Metrostation Madou heeft een vrouwelijk tintje gekregen: er zijn vier  grote portretten van vrouwen onthuld. Die moeten ervoor zorgen dat vrouwelijke reizigers zich wat meer op hun gemak voelen. Het is een symbolische stap naar een meer vrouwvriendelijker openbaar vervoer.

 

Vrouwen voelen zich niet altijd op hun gemak op straat of in de metro. Het vrouwencentrum Amazone heeft daarover een rapport geschreven met aanbevelingen. Metrostations hebben soms slecht verlichte gangen en donkere hoeken. Dat kan worden vermeden als vrouwen hun zegje krijgen over de herinrichting van het station. Ook op andere vlakken kan het openbaar vervoer beter voor vrouwen. Zo zouden bussen 's avonds laat vrouwen dichter bij hun woonplaats kunnen afzetten.

Ook kunst kan een ervoor zorgen dat vrouwen zich meer op hun gemak voelen. In metrostation Madou, voor de gelegenheid omgedoopt tot Madouce, zijn vier grote portretten van vrouwen uit de buurt onthuld. De beelden moeten vrouwelijke reizigers een steuntje in de rug geven. "Bij veel vrouwen leeft de perceptie dat ze er alleen voor staan en hier zien ze vrouwen die zelfvertrouwen uitdrukken", aldus kunstenares Nora Theys.

Volgens minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) wordt bij sinds enkele jaren bij renovaties rekening gehouden met het onveiligheidsgevoel. Met onder meer de inbreng van natuurlijk licht, moeten stations zoals Rogier en Schuman een stuk aangenamer worden. Over enkele jaren moeten Beurs en De Brouckère volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?