Uitbater Océade: 'Schandalig voorstel tot contractverlenging'

Sam De Ryck
© BRUZZ
08/11/2016

De stad Brussel had aangeboden om het contract met Océade met twee jaar te verlengen. Maar die contractverlenging komt overeen met nog geen jaar exploitatie, zegt uitbater Thierry Meeùs aan BRUZZ. De afbraak en grondsanering zouden namelijk zo'n vijftien maanden in beslag nemen. Océade zal de deuren voorgoed sluiten in januari 2017 .

Op de Brusselse gemeenteraad was er maandagavond een debat over Océade. Schepen van Financiën Philippe Close (PS) verklaarde dat de uitbater van Océade het voorstel van de stad had geweigerd om de sluiting met twee jaar uit te stellen. Het was ook de uitbater die een afbraakvergunning voor het waterpretpark had aangevraagd, aldus Close.

Waarom Meeùs niet voor die contractverlenging koos? "Als er echt twee jaar extra uitbating op tafel lag, had ik dat onmiddellijk aanvaard. Maar wat hebben we gekregen? De overeenkomst zegt dat we kunnen openblijven tot november 2018. Maar we hebben min of meer 15 maanden nodig om grondanalyses te laten doen, de grond indien nodig te saneren en Océade af te breken. Dus er is maar zo'n 10 maanden uitbating over, terwijl ik wel twee jaar huur zou moeten betalen."

Océade is contractueel verplicht om de bodem onder het waterpark te laten analyseren, zegt Meeùs. "Momenteel lijkt alles in orde, er is alleen een kleine chloorvlek. Maar we weten niet hoe de situatie onder de zwembaden is: misschien is er nog vervuiling van Expo 58 aanwezig. En wij zijn wettelijk verantwoordelijk voor alle vervuiling, ook die uit het verleden."

Consortium
In februari 2019 gaat de grond waarop Océade staat naar het consortium dat het shoppingcentrum Neo zal bouwen. "Met of zonder bouwvergunning," voegt Meeùs daaraan toe. Tegen dan moet Océade zijn afgebroken – hij was dus wettelijk verplicht om die afbraakvergunning aan te vragen, zegt hij – en moeten de gronden gesaneerd zijn. "Als Océade daar niet tijdig voor zorgt, moeten we de stad maandelijks 50.000 euro betalen tot het in orde is."

Maar er zijn nog andere redenen waarom Meeùs een verdere uitbating niet ziet zitten. Zo kan de stad hem niet garanderen dat er genoeg parkeerplaatsen zullen zijn de komende jaren. En hij vreest ook voor de toegankelijkheid van Océade: de leverancierstoegang zou nu al gesloten zijn, waardoor het personeel telkens een sleutel moet halen om leveranciers binnen te laten. "Uit alles spreekt: oké, we geven u een overeenkomst, maar neem het niet aan. We hebben het gevoel dat de stad Océade niet wil zien stoppen aan het eind van 2018, tijdens de verkiezingen."

Wilde rivier
Meeùs weerlegt ook de uitspraken Brussels Expo-woordvoerder Perrine Marchal. Die had verklaard dat Océade zich niet kandidaat had gesteld voor een project binnen Neo. "Er werd gezegd dat we nooit iets gedaan hebben om in het Neo-project te komen. Dat is helemaal fout. Ik heb een mooi project getoond met nieuwe glijbanen en een wilde rivier. Maar alleen grote consortia konden een offerte doen: je moest één miljard euro kapitaal hebben."

Hij ziet het einde van Océade met lede ogen aan en is de insinuaties beu dat de sluiting aan hem te wijten is. "De stad wilde Océade stopzetten om het Neo-project op poten te zetten. Oké, dat is hun beslissing. Maar het is niet mijn schuld dat we moeten stoppen. Welke ondernemer wil zijn eigen rendabele onderneming stopzetten? Ik heb dit jaar overigens nog zwaar geïnvesteerd: in Saunaland, in een nieuwe chloortank. En nu krijg ik plotseling een overeenkomst met maar tien maanden uitbating? Schandalig."

Woensdag heeft Meeùs een gesprek met zijn personeel. Hij zegt dat hij alle kaarten op tafel zal leggen. "Ik wil transparant zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Laken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni