Meer dan 5 miljoen euro crisiskredieten voor Brusselse ondernemingen

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 09/05/2017

Finance.brussels, of de 'GIMB groep' - dat is de investeringsmaatschappij van het Brussels Gewest - heeft in 2016 meer dan vijf miljoen euro crisiskredieten verleend aan Brusselse ondernemingen. Het gaat dan vooral om zaken die het moeilijk hadden in de nasleep van de aanslagen op 22 maart.

Dat blijkt uit de voorstelling van het jaarverslag 2016 van de GIMB (Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel).

In totaal financierde de GIMB voor meer dan 17,5 miljoen euro aan leningen voor 138 Brusselse ondernemingen. Meer dan vijf miljoen daarvan ging naar 54 ondernemingen die het moeilijk hadden na de aanslagen, de zogeheten 'crisiskredieten'.

Om in aanmerking te komen voor zo'n krediet moet een onderneming aantonen meer dan 30 procent omzetverlies te hebben geleden in de periode na de aanslagen. Iets meer dan 170 Brusselse ondernemingen dienden zo'n kredietaanvraag in, 54 aanvragen zijn goedgekeurd.

Poseidon
Eén van de zaken die zo'n goedgekeurde aanvraag kreeg, is Grieks restaurant Poseidon in Schaarbeek. Het restaurant kwam uitgebreid in beeld bij de beschrijving van de route van Mohamed Abrini, de 'man met het hoedje'. Die stapte na de aanslagen langs het restaurant op weg van Brussels Airport naar het centrum. In de periode na de aanslagen kreeg het restaurant dan ook meer dan 800 annuleringen te verwerken.

Zelfstandigen en kleine ondernemingen konden met een goedgekeurde kredietaanvraag rekenen op een lening van maximum 20.000 euro, grotere ondernemingen kregen 250.000 euro ter beschikking.

De GIMB merkt op dat door de kredieten meer dan 600 jobs in het Gewest behouden zijn gebleven die anders misschien gesneuveld waren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?