Brusselse PS: 'Minder mandaten, decumul en fusie van bevoegdheden'

FVDE
© BRUZZ
10/02/2017

Minder schepenambten in elke gemeente, en minder Brusselse parlementsleden. Dat zijn maar enkele van de voorstellen van de Brusselse PS om het overheidswerk efficiënter, ethischer en transparanter te maken. Verder wil de partij vanaf 2018 een totale decumul van politieke mandaten invoeren, een plafond voor vergoedingen en gewestelijk stemrecht voor niet-Belgische Brusselaars.

Op een persconferentie stelde de Brusselse PS een pakket aan maatregelen voor die duidelijkheid, efficiëntie, ethiek en transparantie in de politiek ten goede komen. De partij werkt naar eigen zeggen al enkele maanden aan de voorstellen. De recente schandalen binnen de PS - vooral in Wallonië - zijn dus niet de enige factoren geweest die een invloed hebben gespeeld op de hervormingsdrang.

Meer schepenen dan ministers
Een eerste voorstel is dat het aantal schepenen per gemeentebestuur naar beneden moet. “We moeten de rol van burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters versterken. Zo’n ambt kan dan ook niet gecombineerd worden met een andere functie”, klinkt het.

“Dat is perfect mogelijk, door op een andere manier aan politiek te doen doen en ons intern anders te organiseren”, zegt Caroline Désir, momenteel zelf schepen in Elsene én Brussels parlementslid. “In Elsene hebben we tien schepenen, dat is meer dan het aantal ministers en staatssecretarissen in de Brusselse regering”, merkt ze op. Voorzitter Laurette Onkelinx gaf aan dat de decumul moet ingaan vanaf 2018, na de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De PS pleit ook voor een versterking van het mandaat van gemeenteraadsleden.

De PS wil niet alleen in de gemeentebesturen snijden, maar ook op gewestelijk niveau: “We moeten de structuren hervormen en het aantal parlementsleden naar beneden halen”, zegt Philippe Close. De PS pleit daarom voor 60 Franstalige parlementsleden, 12 minder dan nu het geval is, met daarbovenop nog een gewaarborgd aantal Nederlandstalige parlementsleden.

“In Brussel gaan we het communautaire debat niet heropenen, er zijn andere bezorgdheden. Ook de Nederlandstalige parlementsleden, en ik zeg voor alle duidelijkheid niet ‘de Vlaamse’, hebben geen zin in communautaire scherpslijperij”, aldus Close. Hoeveel Nederlandstaligen er zouden overblijven in het Parlement, daar wil de PS zich nog niet over uitspreken.

Bevoegdheden samenvoegen
Om de structuren te vereenvoudigen, pleit de PS ervoor om enkele gewestelijke en bicommunautaire bevoegdheden samen te voegen. “We willen één minister van Sociale Actie, die werkt rond sociale zaken, zoals in de twee andere gewesten.” Nu zijn er voor thema’s als gezondheid ministers bevoegd in zowel de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Cocof als de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Daar wil de PS vanaf.

Ook het pleidooi voor tweetalige lijsten komt terug: “Opnieuw zonder communautaire debatten te willen openen, want we willen niet raken aan de gewaarborgde vertegenwoordiging. Maar tweetalige lijsten zijn nodig om het politieke werk te rationaliseren, want zo worden de verschillende meningen beter verzameld”, aldus Close.

Om de politiek ethischer te maken, wil de PS een wettelijk plafond voor vergoedingen bij gewestelijke organen en intercommunales. Als de voorstellen werkelijkheid worden, kunnen er geen vergoedingen meer opgestreken worden zonder vergaderingen bij te wonen, wat bij het Publifinschandaal wel het geval was.

Verder wil de partij “totale transparantie, voor zowel publieke als privémandaten. Bovendien moet elk belangenconflict vermeden worden.” Het Rekenhof moet controle- en sanctierecht hebben over vergoedingen, en het Brussels Parlement moet een deontologische commissie oprichten. “Hiermee kunnen we alle wantoestanden die nu nog door de mazen van het net glippen aanpakken”, zegt Désir.

De partij wil ook de participatie van de Brusselaars verhogen: daarom is er het voorstel om niet-Belgen, die al vijf jaar in Brussel wonen, stemrecht te geven bij de gewestelijke verkiezingen. “Dat gaat om 30 procent van de Brusselaars, waarvan 85 procent Europeanen, die hier wel belastingen betalen maar toch geen stemrecht hebben”, zegt Onkelinx. De PS pleit ook voor een hervorming van de Senaat, die meer maatschappelijke betrokkenheid toelaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni